na filmavond maakt crt zich op voor wielerquiz

De filmavond was een initiatief van het Filmhuis, dat de film exclusief vertoonde voor de Raalter fietsvereniging. Dat bleek een gouden greep, want de zaal puilde uit. Dat kwam vanzelfsprekend omdat Ventoux een film is over een vriendengroep die de Mont Ventoux beklimt en dat dertig jaar later nog eens overdoet. Een belangrijke bijdrage aan het succes leverde Bert Wagendorp, de schrijver van het boek Ventoux, waarop de film is gebaseerd. Hij was door CRT naar Raalte gehaald om de film met de zaal na te bespreken. Dat leidde na afloop van de film tot een boeiend gesprek van Wagendorp met de fietsclub. De schrijver-columnist-journalist bleek ook nog eens een begenadigd spreker. Hij nam zijn toehoorders op een ongedwongen, humoristische wijze mee in de totstandkoming van boek en film. ‘Vier fietsende mannen en een kale berg zijn niet genoeg voor een spannend verhaal’ vond Wagendorp. ‘Maar met een vrouw erbij, en de dood, dan ben je al een stuk verder.’

Wagendorp deelde zijn fietspassie met de zaal. Hij vertelde de Mont Ventoux al diverse malen beklommen te hebben. ‘Ik ben echter een waardeloze klimmer, dus ik ga jullie niet vertellen hoe lang ik er over deed’ vertelde hij zijn gehoor. Wel was hij eerlijk over het verzet waarmee hij fietst. ‘Ik heb een triple’ erkende hij. In de film laat hij een van de acteurs zeggen dat een triple voor mietjes is.

Op het eind van het gesprek met Wagendorp maakte gespreksleider Johan Kiekebosch een bruggetje naar de CRT-wielerquiz van 20 november. Hij vroeg of Wagendorp de top drie van de laatste Tour de France wist te noemen. Wagendorp vond dat geen al te moeilijke vraag. ‘Ik ben geen lopende wielerencyclopedie’ zei hij. ‘Ik weet nog wel dat Degenkolb dit jaar Parijs-Roubaix won, maar wie er twee en drie waren moet je mij niet vragen.’ Kiekebosch hield de zaal voor dat dit ook precies het niveau van de quiz is. Hij nodigde de aanwezigen uit zich massaal voor de Wielerquiz in te schrijven. ‘De eerste aanmeldingen zijn al binnen’ wist Kiekebosch, ‘het is mooi dat er ook al een jeugdteam en een vrouwenteam tussen zitten.’ Hij toonde de enorme wisselbeker die er op het spel staat. ‘Het gaat in de eerste plaats om de gezelligheid , en verder staan deze prachtige beker en eeuwige roem op het spel.’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.