meer oplaadpunten voor elektrische autos

De Nederlandse overheid stelt tot 2018 5,7 miljoen euro beschikbaar voor het plaatsen van nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto’s. Gemeenten en provinciale overheden kunnen per oplaadpaal een bijdrage van maximaal 900 euro ontvangen. Voor de gemeenten in het Salland is dat een uitkomst, want de behoefte aan oplaadpalen is groot. De eerste deadline voor het insturen van een aanvraag is 15 september 2015.

Twaalf partijen, waaronder minister Kamp van Economische Zaken en vertegenwoordigers van branche, hebben onlangs hun handtekening gezet onder de ‘Green Deal Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur’. Het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte willen ze van circa 6.000 naar circa 14.000 uitbreiden. Om dat te bereiken is het noodzakelijk dat het plaatsen van de oplaadpunten een stuk goedkoper wordt. Het ministerie van Economische Zaken geeft daarom nog eens 1,5 miljoen euro uit aan de ontwikkeling van de oplaadpalen.

Oplaadpunten in Overijssel

In februari stelde de provincie Overijssel al subsidie voor 75 nieuwe oplaadpunten in de provincie beschikbaar. “Elektrisch rijden is een van de schoonste vervoervormen, waarbij zowel de uitstoot van stikstofdioxide, fijn stof als CO2 veel lager is dan bij conventionele brandstoffen. Daarnaast is elektrisch rijden veel stiller”, zei gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu, Wonen en Financieel Toezicht in de Stentor. In Salland kwam geld beschikbaar voor acht oplaadpalen in Rijssen-Holten en tien in Hellendoorn. Verdere oplaadpalen staan bijvoorbeeld in Raalte.

Adviesbureau OverMorgen schat dat er in 2020 zo’n 19.500 elektrische auto’s in Overijssel rondrijden. Om die van stroom te kunnen voorzien zullen er zo’n 1400 oplaadpalen nodig zijn. Ter vergelijking: op dit moment telt de provincie 130 oplaadpunten. Om het gewenste aantal te bereiken is een investering van 8 miljoen euro nodig, aldus OverMorgen. Over hoeveel de oplaadpalen precies gaan kosten gaan de meningen uiteen, zoals uit de verschillende inschattingen van de overheid en het adviesbureau blijkt

Elektrische auto’s steeds beter

De stijgende populariteit van de elektrische auto heeft naast de milieuvriendelijkheid met de verbeterde kwaliteit van de auto’s te maken. De nieuwere modellen zoals de Nissan LEAF, de Chevrolet Volt en de sportauto’s van Tesla kunnen op een volle accu tot 200 kilometer rijden. De aankoop van een elektrische auto is naar verhouding duur: de Nissan Leaf begint bij ruim 24.000 euro, en tweedehands exemplarenvan de Tesla zijn vanaf ongeveer 60.000 euro te krijgen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.