komst azc in raalte zeer aannemelijk

De kans dat er weer een asielzoekerscentrum (AZC) in de gemeente Raalte komt, is zeer aannemelijk. De gemeente is al enkele weken in gesprek met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) voor tijdelijke, langdurige opvang van asielzoekers. Welke locaties er op de lijst staan, wil de gemeente nog niet laten weten. Afgelopen week lieten meerdere politieke partijen uit de gemeente Raalte al weten positief te staan tegenover de opvang van vluchtelingen.

“Het is een zorgvuldig traject”, legt burgemeester Martijn Dadema uit. “Over enkele weken hopen we duidelijkheid te hebben of er wel of geen asielzoekerscentrum in de gemeente Raalte komt.”

Op de vraag welke locaties er op de nominatielijst staan, wil Dadema geen antwoord geven. “Ik kan wel vertellen dat als er een asielzoekerscentrum komt, deze sowieso niet op dezelfde locatie komt als in 2002. Dat hebben we destijds afgesproken en daar houden wij ons aan.” Ook wil de burgemeester nog niet vertellen om hoeveel asielzoekers het gaat indien er een AZC komt.

Zodra er een concrete afspraak gemaakt is met het COA, gaat de gemeente in gesprek met omwonenden en de gemeenteraad.

Acute opvang
Vorige week werd de gemeente Raalte ook gevraagd om tijdelijke opvang voor 72 uur te faciliteren. De gemeente is toen gaan kijken naar welk maatschappelijk vastgoed, zoals oude scholen of oude zorgcentra, in aanmerking komt. “Dat bleek er niet te zijn. Voordat we verder konden kijken, kregen wij al van de veiligheidsregio te horen dat er meer dan genoeg aanbod voor acute opvang was.”

Op dit moment ligt de prioriteit van de gemeente Raalte bij de gesprekken over tijdelijke, langdurige opvang. Helemaal omdat er genoeg opvanglocaties voor acute zorg zijn. “Maar we bespreken al wel de mogelijkheden mocht de vraag er komen. We hebben het dan bijvoorbeeld over sporthallen.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.