broeklandse pup awnan naar ierland

Awnan is op zijn vliegreis met Aer Lingus naar Dublin begeleid door zijn fokker Henk ten Klooster.

Op 30 mei werd de pup geboren in de O’Conloch-kennel in Broekland. Zijn moeder is de Ierse import Summertime Lady die in maart dit jaar aan het Europees Kampioenschap in Frankrijk deelnam. De verwekker is de rood-witte Pallas Green Ike Turner. Beide kleursoorten zijn officieel gescheiden hondenrassen.

Lady’s lentenest was de eerste in het kruisingsprogramma in ons land die aan alle regels van de Irish Kennel Club en nationale organisaties voldeed. Er ging een reeks gezondheidstesten van de ouderdieren aan vooraf dat passend is in de nieuwe opzet voor rashondenfokkerij: gezondheid staat voorop. Oorspronkelijk waren alle Ierse setters rood met wit. Omdat de rode favoriet was bij shows, verdween, sinds het begin van de kynologie eind negentiende eeuw, geleidelijk het wit door selectie. Prinses Wilhelmina’s setter Swell (1980) had nog relatief veel wit. Nu is het weer andersom; er komt alsmaar meer wit in de komende generaties.

Restaurateur Ten Wolde in Hattem repareert een kaart van Ierland die bijna een eeuw geleden door een fokker uit Epe is gemaakt. De kaart toont dat in de loop van de eeuwen de setters wit tot rood waren met alle varianten daartussen, waaronder de legendarische hagelbui; de enige naar het weer vernoemde hondensoort. Er komt handgeschept papier uit de Dordogne aan te pas om die uiteengevallen kaart te repareren, omdat het formaat niet meer verkrijgbaar is in Nederland. Deze kaart gaat ook naar de beroemdste kennel van Ierse rood-witte setters in Ierland.

Awnan, Adam in het Keltisch, heeft de afgelopen weken genoten van wandelingen bij de IJssel samen met zijn broer Arantar die wel in Broekland blijft. Zijn overige zeven broers en zussen, onder wie Aoife, Keltisch voor Eva, worden op de voet gevolgd qua gezondheid, welzijn en opvoeding waarvoor prof. dr. Domine Leenaerts een digitaal programma maakt met toevallig bewaard gebleven handgeschreven stambomen van voor het begin van de hondensport.

Het hele nest verscheen 30 augustus op de Setterdag in Apeldoorn ter viering van het eeuwfeest; niet ver van de eerste setterkennel in ons land bij Paleis ’t Loo. Swell, met bles en witte voorborst, is daar nog op foto’s te zien in de kinderkamer van Wilhelmina.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.