wereldtop houthaksport naar lemelerveld

De Sallandse Haktrofee brengt dit jaar, op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus, internationale sterren naar het Sukerbietenfeest in Lemelerveld. Europees kampioenen, houthakkers die over heel de wereld bekend zijn, maken hun opwachting in deze hoog aangeschreven wedstrijd. Misschien bekend van Eurosport, maar toppers zijn het allemaal. Tevens hebben we dit jaar een heuse damescompetitie, ook zij zijn van wereldklasse.

Op zaterdag brandt om 10.00 uur de strijd los met het onderdeel ‘STIHL Springboard Chop’. Palen van bijna drie meter waarvan de top van 27 cm vanaf gehakt moet worden. De koningsdiscipline van de houthaksport. De sporter moet eerst met de bijl twee kerven (pockets) hakken, en daar zogenaamde Springboards in zetten, dan alleen kan hij bij de top komen. Precisie, kracht en behendigheid komen hier samen.

Hakken en zagen alleen voor mannen? Echt niet! Want de dames zetten de strijd voort in de ‘Ladies Singlebuck’. Daar bedienen zij een grote trekzaag om van een 40 cm stam zo snel mogelijk een schijf af te zagen! Iets luidruchtiger gaat het daarna verder in de ’Roelofs Hotsaw Eliminatie’. Met zagen van meer dan 50 pk moeten de sporters zo snel mogelijk drie schijven afzagen. Omdat er wereldtoppers naar Lemelerveld komen, kunnen er tijden van onder de zeven seconden gerealiseerd worden. Gehoorbescherming is verplicht!

Ook de bijldisciplines worden niet geweerd door de dames. Bovenop een blok staand proberen ze zo snel mogelijk dit blok door midden te hakken in de ‘Ladies Underhand chop’. De Boombouw sponsort dit jaar één van de meest spectaculaire onderdelen, de ‘Boombouw Standing Block Chop’. Een rechtopstaande stam zo snel mogelijk doorhakken. Tijd is niet belangrijk, het is één tegen één, de eerste die het blok door heeft gaat door naar de volgende ronde.

Alle atleten doen mee! Man, vrouw, alles door elkaar. Maar, de onderlinge verschillen en persoonlijke records worden met elkaar verrekend zodat er geen verschillen meer zijn. Vier keer Europees kampioen? Of een beginner? Ze hebben in dit onderdeel evenveel kans! De sporters staan hier boven op hun blok hout, en moeten deze zo snel mogelijk door hakken. De een kan dit in 20 seconden, de ander in een minuut? Dan moet de snellere van de twee 40 seconden wachten voor dat hij of zij mag starten. Dat is een handicap race!

Het Sukerbietenfeest gaat woensdag van start in Lemelerveld. Tot en met zondag is er van alles te beleven in het dorp. Kijk op staging2.sukerbietenfeest.nl voor meer informatie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.