Home / archiefcentraal / uniek innovatief en energieneutrale woning

uniek innovatief en energieneutrale woning

“Aannemingsbedrijf Tibben staat sterk door haar ervaring en is daarom niet bang om verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzame, innovatieve oplossingen in de bouw”, zegt Nick Bloeme van Tibben Mariënheem. “Samenwerking tussen innovatieve partijen die streven naar een balans tussen sociale verantwoordelijkheid (people), milieu (planet) en prijs (profit) is daarom een logische vervolgstap. Wij willen niet alleen bouwen voor deze generatie, maar ook voor de volgende generaties.”

William Derks van Novitijd vult aan: “De markt vraagt om duurzaamheid, innovatie, woongenot en het verlagen van de maandlasten. Dit is de toekomst. Dit vraagt om partners die anders durven denken. Novitijd is dan ook een samenwerking van een aantal sterke regionale bedrijven die actief zijn in de bouwwereld en innovatie én duurzaamheid onderschrijven.”

Prefab

Het woningconcept van Novitijd is voornamelijk geprefabriceerd. Dat betekent dat veel bouwonderdelen in de fabriek worden gemaakt. Daarmee wordt niet alleen de bouwduur flink verkort, maar wordt ook gestreefd naar een droge, schone en efficiënte bouw. Door deze hoge mate van prefabricage verandert ook de rol van de aannemer van het traditioneel uitvoerend naar meer coördinerend en leidend. “Met Aannemersbedrijf Tibben hebben we een regionale partner die deze veranderende rol van de aannemer inziet en er ook naar handelt.”

Bloeme knikt instemmend. “Wij willen blijvend vernieuwen en omdat wij zo’n stabiel bouwbedrijf zijn, kunnen en durven wij dit soort innovatieve ideeën ook op te pakken. Dit project en deze manier van bouwen is in deze regio echt heel vernieuwend. Wij hebben jarenlange ervaring met prefabricage in de bouwsector en deze ervaring hebben we toegepast op het woningconcept van Novitijd. Bij traditionele woningbouw regel je alles, van a tot z. Nu zijn we meer aan het assembleren. Het in elkaar zetten dus. Wij denken wat verder dan veel traditionele bouwbedrijven en denken daarmee vooral aan de toekomstige veranderingen in de bouwsector en de woningmarkt. Een bijkomend voordeel van deze manier van bouwen is dat het minder weersafhankelijk is vanwege de korte bouwtijd en prefabricage in de fabriek.”

Energieneutraal

“In deze regio is deze manier van bouwen en de duurzame gedachte nog behoorlijk nieuw”, zegt Derks. “Dat komt omdat veel mensen kijken naar de aankoopprijs”, vult Bloeme aan, “en niet naar woonlasten. De lange termijn.” De woning die wij nu in Lemelerveld hebben gebouwd, is volledig energieneutraal en all-electric. Zonnepanelen op het dak wekken de energie op en door de extreem hoge isolatie van de woning houdt de woning alle warmte ook nog eens goed vast. Er gaat weinig warmte verloren.”

De aanschafprijs van zo’n energieneutrale woning is hoger, maar dat verdien je volgens Derks terug. “Ga maar eens na hoeveel je per maand betaalt aan energiekosten. Dat is voor traditionele woningen toch gauw 150 euro. Er zijn banken die het belang en nut van deze duurzame woningen ook inzien. Zij verstrekken 25.000 euro meer aan hypotheek als je kunt aantonen dat de woning volledig energieneutraal is. Je vaste lasten per maand zijn dan namelijk gewoon lager.”

Derks vervolgt: “Bij veel mensen moet het bewustzijn op het gebied van duurzaamheid nog gecreëerd worden. Het moet een way-of-life zijn om energie te besparen. Wanneer geïnteresseerden hier op gesprek komen en alle voordelen uitgelegd worden, zien ze dat in.” Bloeme en Derks besluiten: “Het realiseren van de eerste 100 procent energieneutrale twee-onder-een-kapwoning in Lemelerveld en in deze regio is een mooie basis en een opmaat naar verdere samenwerking.”

Eén van de twee woningen is nog beschikbaar. Buiten dat deze woning energieneutraal is, geniet de woning ook van een prachtig uitzicht op de Lemelerveldse landerijen. Kijk voor meer informatie op www.novitijd.nu of informeer bij Ten Broeke Makelaardij in Lemelerveld.

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.