skeltertrek op de boerendag

Salland kent de trekkerslep – een unieke tak van sport in de wereld, want bedacht in Salland zelf – dit jaar wordt daar een nog unieke sport aan toegevoegd: skeltertrek. De regels zijn bijna hetzelfde: je moet met je skelter zoveel mogelijk meters proberen af te leggen, terwijl een remwagen op de trekhaak zich steeds dieper in de grond graaft. Wie mee wil doen, moet naar de Boerendag komen op Stöppehaene-vrijdag.

Tijdens de Boerendag wordt de Skeltertrek op een baan van vijftien meter lang gehouden. Haal je die afstand, dan heb je een fullpull. Als er meer zijn, die dat kunnen, dan gaat het natuurlijk weer om de snelste tijd. Omdat het zo’n nieuwe sport is, moeten we eerst maar eens zien hoeveel mensen met de skelter de hele baan over kunnen.

Technisch is de remwagen een slim stukje vernuft. Voor aan de wagen zit een schuif. Achterop de wagen is een ballastbak gemonteerd. Op het moment dat de wagen in beweging komt, wordt de ballastbak naar voren geschoven, de wagen kantelt dan iets naar voren en de schuif aan de voorzijde graaft zich in. Met zowel trekkerslep als skeltertrek moet je dus zien dat je zo ver mogelijk de baan op bent voordat die schuif verder rijden onmogelijk maakt.

Bij trekkerslep moet je daarom veel pk’s hebben, maar ook gevoel voor het spel met koppeling en gaspadaal. Je moet zien te voorkomen dat de banden gaan spinnen en de trekker zich ingraaft. Tegelijk moet je niet te langzaam optrekken, omdat je daarmee belangrijke meters verliest.

Bij skeltertrek gaat het niet om paardenkrachten maar om menskracht. Het zijn de beenspieren van de deelnemer die er voor moeten zorgen dat je als en speer uit de startblokken gaat, maar dat je ook daarna de kracht moet hebben meters te maken terwijl de schuif achter je zich aan het ingraven is. Vermoedelijk komt het er op neer dat de winnaar zowel sprinters- en langeduurkwaliteiten heeft.

Wie het uit wil proberen: je kunt je op de Boerendag gewoon aanmelden. Het is voor jong en oud. Maar we schatten in dat vooral jong me zal doen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.