opiniemakers tjongejonge wat een feesten

De tentfeesten van Salland zijn in Salland wereldwijd beroemd. Höllenboer zei al: er is iedere weekend wel ergens een feest dat maar eens per jaar is, en tja, dan moet je er wel nar toe. Onze opiniemaker Mathijs Perton – hij komt van origine van elders – keek en naar en schreef er over.

“Ik woon nu al geruime tijd in Salland en kom hier al veel langer. Voor ik mij uiteindelijk in Raalte vestigde heb ik al redelijk wat dorpen en steden gezien en er gewoond. Vanuit het zuidoosten van het land ben ik via het buitenland, het westen en midden van Nederland langzaam terecht gekomen hier in het middenoosten van Nederland, in het prachtige Salland.

Alleen het imago van dit schone Salland, dat heeft mij nooit zo aangetrokken. Het doet mij wat oubollig aan als ik de marketing mag geloven. Het zal hier vast fantastisch wandelen zijn in je driekwart afritsbroek, bergschoenen en uniseks fleece vest en Salland is mooi, maar staat nou niet bekend als bruisend of levendig. Vaak wordt het ook nog verward met de Achterhoek en Twente en dat is jammer. Want als anderen mij vragen wat er nou zo leuk aan wonen in Salland is dat ik nog niet gillend ben weggerend. Dan kan ik heel kort zijn. De liefde voor festivals en voor muziek en dit dan ook organiseren.

Toen ik hier in de jaren negentig voor het eerst kwam maakte ik natuurlijk kennis met carnaval (het bleek dat men dit boven de rivieren ook vierde), De Leeren Lampe, Stöppelhaene, Ribs & Blues, etc. Allemaal feesten waar heel veel mensen op af komen. Heel veel mensen die heel veel drinken en het eigenlijk niet boeit wie of wat er speelt. Grote festivals die wereldberoemd zijn tot Apeldoorn of bij een specifiek maar beperkt publiek. Destijds maakte ik ook kennis met de andere kant van deze Sallandse organisatiekracht. Elke kern heeft wel één of meerder festivals of tentfeesten. En vanaf het begin charmeerde die kleine festivals mij. Of het nu Little Hill was of Broekrock of één van de vele anderen, een groot deel van het jaar kan je hier in het Sallandse gewoon op je fietsje stappen en ergens bandjes gaan kijken. Ergens waar de sfeer goed is en het aanbod verrassend.

Dus als je nieuwe, nog onbekende bandjes wil horen in een ongedwongen omgeving dan moet je je zomer vooral doorbrengen in het Sallandse waar elk weekeinde in één van de dorpen wel iets georganiseerd wordt. Gewoon omdat men er zin in had, er nog een wei beschikbaar was en omdat het dus gewoon kan. Misschien is Salland zo gek nog niet.”

Mathijs Perton

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.