opiniemakers basisinkomen gaat mislukken

De Utrechtse wethouder Everhardt wil een experiment om 250 inwoners in de bijstand zonder verplichtingen hun uitkering te betalen, een zogenaamd basisinkomen. Een experiment dat op voorhand tot mislukken gedoemd is. Zegt opiniemaker Roderic Rosenkamp in het volgende artikel.

Om het grootste misverstand uit de weg te helpen: een basisinkomen is heel wat anders dan een voorwaardenloze bijstandsuitkering. Een basisinkomen zou voor elke inwoner van een land moeten gelden: jong, oud, ondernemer, werknemer of werkloos. De hoogte van het basisinkomen moet tenminste op het bestaansminimum van desbetreffende land liggen.

De vermaard econoom Milton Friedman stelde een systeem van negatieve inkomstenbelasting voor als werkbaar model. Het is zeker de moeite waard om daar op internationaal niveau verder over na te denken. In een verre toekomst is het voorstelbaar dat er door robots en automatisering simpelweg nauwelijks werk meer is en in zo’n scenario is een basisinkomen onvermijdelijk.

Terug naar het heden. Een tijd waarin economisch herstel is ingezet en het aantal betaalde banen weer fors toeneemt. De kansen voor werk met mensen in de bijstand nemen alleen maar toe. Mede dankzij een realistisch beleid van activatie, re-integratie, vrijwillige en verplichte tegenprestatie. We hebben als samenleving niet geaccepteerd dat mensen in de bijstand worden vergeten, maar er veel aan gedaan om hen een actief en betrokken deel van die samenleving te laten of te worden.

Utrecht gaat met het experiment de omgekeerde weg bewandelen. De wethouder daar is benieuwd wat er van mensen in de bijstand terecht komt, die zonder verplichtingen en voorwaarden hun uitkering gestort krijgen. Ik kan u de uitslag al verklappen: een groot deel van de mensen blijft hard op zoek naar werk en maakt zich nuttig en het andere deel voert niks meer uit. De facto zal de groep ‘nietsdoeners’ groter zijn dan nu het geval is. U herinnert zich vast ook nog wel de door de softe Algemene Bijstandswet geschapen onderklasse uit de jaren 1980 en 1990.

Een argument van de Utrechtse wethouder om te experimenteren, is de bureaucratie te verminderen. De wethouder vergeet dat het in begeleidingstrajecten gaat om maatwerk: daar is inderdaad meer tijd en geld mee gemoeid dan met één regeling. Wil de wethouder minder regels of functioneert zijn gemeentelijke dienst gewoon niet goed? Overigens gooit Everhardt zijn eigen glazen in, want het Utrechtse experiment gaat al uit van vijf verschillende groepen en regelingen.

Mijn laatste (zeker niet het laatste want er is veel meer op dit experiment aan te merken) argument tegen betreft de rechtsongelijkheid die Utrecht creëert onder zijn inwoners. Een deel van je inwoners begunstigen ten opzichte van de rest is een potentieel kruitvat. Doe het dan tenminste onder al je inwoners. Experimenteren ten koste van de rechten en plichten van je eigen burgers is hoogst immoreel.

Niets doen en toch elke maand een inkomen ontvangen. Het klinkt te goed om waar te zijn. Dat is het dan ook. De gemeente Utrecht toont geen visie met deze aanpak, maar vlucht over de ruggen van zijn inwoners in het verleden. Wethouder Everhardt hoeft er de archieven maar op na te slaan welk een desastreuze uitwerking de voorwaardenloze bijstandsuitkering heeft gehad.

Roderic Rosenkamp

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.