mooi vochtig stoppelhaene corso

De Stöppelhaeneoptocht die donderdagmiddag door de straten van Raalte trok was kwalitatief hoogwaardig, maar kreeg door het regenachtige weer minder aandacht van publiek dan andere jaren. Als we dit schrijven is de winnaar nog niet bekend, maar dat duurt niet lang meer.

Het was een spannend optochtjaar. Een reeks wagens uit Drenthe deed niet meer mee, waardoor er een flink gat in de deelnemerslijst dreigde te ontstaan. Maar uiteindelijk kwamen er extra deelnemers uit Oosterhesselen (ook Drenthe), Luttenberg en Welsum.

In Drenthe is er ieder jaar een achtkamp tussen acht dorpen. Eén van de onderdelen is altijd een optocht en het organiserende dorp doet daaraan altijd me met voor iedere buurt een wagen. Die achtkamp ging dit jaar niet door. Maar Oosterhesselen besloot als organiserend dorp toch zelf een optocht op poten te zetten. Dat leverde drie wagens op.

Luttenberg doet ieder jaar mee met de Boerschop. Maar uit de optocht uit eigen dorp kwam dit jaar nog een tweede wagen over: die van ‘De Wolge’. Dankzij de Boershop, die de betreffende wagen onder haar hoede nam. Twee wagens vanuit een buurtschap. Hulde.

En in Welsum zit jeugd die de toekomst heeft. Vorig jaar trokken ‘de jongens van de toekomst’ zich terug wegens voedselvergiftiging na een barbecue. De wagen ‘plofkip en knalkuuk’n’ die toen niet kon komen is dit jaar in verbeterde versie alsnog langsgekomen. “We doen net zo lang mee tot we hier winnen!” aldus de jeugdige bouwers.

Al die wagens, de grote schare kinderen met hun skelters, de oude landbouwvoertuigen, de loopgroepen en de muziekkorpsen maakten van de optocht een bont geheel, met echt prachtige wagens, waarvan sommigen niet in de zuivere Stöppelhaenetraditie waren gemaakt, maar die er qua beeld en vorm wel prachtig uitzagen. Zo kreeg een van de wagens uit Oosterhesselen veel bijval: de wagen ”t hef de teid éhad’ was opgebouwd uit spullen van vroeger, maar die waren allemaal weer opgepimpt. Met zaadjes, maar ook met bling bling.

Het publiek heeft er van genoten. Zowel langs de route als op de Domineeskamp was het minder druk vanwege de regen. Maar evengoed hebben nog 10.000den mensen het corso voorbij zien trekken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.