lto salland op boerendag stoppelhaene

LTO Salland staat op de Boerendag tijdens de Stöppelhaene in Raalte met het thema ‘‘Wat de mens niet smaakt en waar ons vee weer iets goeds van maakt!’’

Een biertje en een zakje chips op een zwoele zomeravond, wie geniet daar nu niet van? Maar bij de productie van bier en aardappelproducten komen ook heel wat restproducten vrij, die voor mensen niet lekker of onverteerbaar zijn. Voor landbouwdieren zijn deze producten echter vaak een welkome aanvulling op hun rantsoen. Op de Boerendag van de Stöppelhaene op vrijdag 28 augustus laat LTO Salland dit jaar in haar stand zien welke- en hoe bijproducten uit de menselijke voedingsmiddelensector nuttig gebruikt kunnen worden door vee.

De afgelopen jaren heeft LTO Salland op de Stöppelhaene de moderne landbouw laten zien. Zo kwam de moderne melkveehouderij aan bod, met onder andere een melkrobot, was er al eens een kippenvolière in de stand te zien en vorig jaar was de moderne varkenshouderij aan de beurt.

Harrie Kievitsbosch van LTO Salland: “Een nieuw thema verzinnen voor dit jaar was geen enkel probleem. We later burgers en consumenten graag zien hoe de moderne boer te werk gaat. In de pers hoor je wel eens dat onze dieren concurreren met mensen met de voeding die zij nuttigen, zoals granen en soja. Maar onze dieren maken juist heel nuttig gebruik van voeding waar wij niets mee kunnen.”

Dit begint al bij land van mindere kwaliteit waar geen hoogwaardig humaan voedsel geteeld kan worden. Gras groeit overal, ook op armere grond. Koeien kunnen voor mensen onverteerbaar gras omzetten in het hoogwaardige eiwit wat in melk of vlees aanwezig is. Maar ook tarwe van mindere bakkwaliteit kan door vee nog prima benut worden. Suiker wordt gemaakt uit suikerbieten, maar het restproduct, de bietenpulp, smaakt melkkoeien prima en verhoogd zelfs het eiwitgehalte in de melk. Uit onze oer-Hollandse aardappel worden heel veel producten gemaakt zoals bijvoorbeeld krieltjes.

Bij het schrapen en verwerken hiervan komen vele resten vrij, net als bij de productie van aardappelpuree, chips en patat. Deze resten zijn voor mensen nutteloos, maar hoogwaardig voer voor dieren. Brood, koekjes en pepernoten die over de datum zijn worden vermalen tot broodkruim, wat nog prima voer is voor de varkens. Koeien smullen graag van bierbostel, een restproduct uit de bierindustrie. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van afvalproducten uit de humane voedselindustrie, die door vee worden omgezet in hoogwaardige producten, zoals vlees of melk.

Harrie Kievitsbosch: “Deze producten zorgen ervoor dat boeren tegen reële prijzen voer aan kunnen kopen voor hun dieren. Maar ze dragen er ook aan bij dat de kostprijzen van humane levensmiddelen laag blijven. We verwelkomen u graag in onze stand op 28 augustus! Hier kunt u meedoen aan onze prijsvraag, er is wat te doen voor de kinderen en u kunt zien, ruiken en proeven hoe ons lekkere biertje mede mogelijk wordt gemaakt door ons vee!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.