lozing riool kost waterschap 125000 euro

De kosten voor het herstel van de rioolwaterzuivering in Raalte na de lozing van ammoniak op het riool in Heeten zijn 125.000 euro. Dat bedrag kan Waterschap Groot Salland niet verhalen, omdat niet bekend is wie zich schuldig heeft gemaakt aan de lozing, meldt RTV Oost.

Om het zuiveringsproces in de waterzuiveringsinstallatie aan de Hondemotsweg in Raalte te herstellen, huurde het waterschap een machine die het water aan het zuiveringsslib in de installatie onttrok. Ook moest het vervuilde slib uit de installatie weggevoerd worden en moest en schoon slib gebracht worden. Bovendien maakte het waterschap laboratoriumkosten. Samen goed voor een kostenpost van ongeveer 125.000 euro.

Hoewel de gemeente Raalte en het waterschap samen zochten naar degene die zich schuldig maakte aan de lozing, werd die niet gevonden. “En omdat niet vast te stellen is wie de lozing veroorzaakt heeft, kunnen we de kosten niet verhalen,” vertelt een woordvoerder van het waterschap.

Zuiveringsinstallatie werkt nu goed

Eind april functioneerde de zuivering niet goed, omdat het rioolwater was vervuild met ammonium. Door een illegale lozing van ammonium werden de micro-organismen in de zuiveringsinstallatie aangetast, waardoor het rioolwater niet goed kon worden schoongemaakt. Het waterschap heeft schoon slib van een andere plek ‘getransplanteerd’ naar de zuivering in Raalte.

De gezonde micro-organismen kregen het water wèl gezuiverd. De woordvoerder van het waterschap laat weten dat de zuivering inmiddels weer goed werkt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.