logeerhuis salland verhuist na slopend conflict

Door een conflict met een buurman en een ‘lakse en ontoegankelijke houding’ van de gemeente Raalte gaat Logeerhuis Salland per 1 november verhuizen van Raalte naar Wijhe. Dat laten Inge Kroes en Mia Nijland, het huidige team achter het logeerhuis, weten. “Om ons niet te verlagen naar een Raalter affaire a la ‘Flierefluiter of Haarman’, en om niet te vervallen in gerechtelijke procedures hebben we met pijn in ons hart de beslissing genomen te verhuizen.”

Logeerhuis Salland biedt kinderen en jongeren met een stoornis, beperking of handicap in een gewoon huis en gewone wijk specialistische hulp om bij te dragen aan het veraangenamen van hun leven. Het huis is momenteel gevestigd aan de Enkstraat in Raalte. Er logeren maximaal zes kinderen tegelijk, waardoor het logeerhuis niet wordt gezien als een grote zorgaanbieder of maatschappelijke instantie.

De problemen voor Inge en Mia begonnen in het najaar van 2013, toen twee medewerkers van de gemeente onverwacht op de stoep stonden. “Zij wilden een paar vragen stellen over het logeerhuis”, vertellen Inge en Mia. In de winter van 2014 kwam vervolgens een ambtenaar ‘Handhaving’ op inspectiebezoek. Dit maal op afspraak. Toen werd het voor de dames voor het eerst duidelijk dat er sprake was van een klacht. “Echter mocht hierbij niet verteld worden waarover het ging en ook niet door wie deze klacht was ingediend.”

Overlast

In januari 2015 werd Mia door de gemeente Raalte uitgenodigd voor een gesprek. “Eindelijk werd duidelijk dat het onze buurman was die een aanklacht had ingediend. Het ging om een verzoek tot handhaving in verband met overlast.” Mia was zeer verbaasd en heeft kort haar kant van het verhaal gedaan. “De wethouder en gemeenteambtenaren waren positief gestemd. Zij begrepen de standpunten en wilden de situatie niet laten escaleren.”

Een maand later kwamen de wethouder en twee gemeenteambtenaren nogmaals langs in het logeerhuis voor een inspectiebezoek. Mia: “Tijdens dit bezoek hoorden we voor het eerst dat de buurman geluidsoverlast ondervond. Er werd ons door de gemeente echter op het hart gedrukt dat het allemaal goed zou komen en we spraken af dat de wethouder een afspraak zou regelen met de buurman en ons.”

Dwangsom tot 10.000 euro

Die afspraak kwam er echter nooit. Maar wat wel kwam, was een brief op 23 mei waarin de gemeente het bevel gaf om met ingang van 1 september 2015 de logeerhuisactiviteiten aan de Enkstraat te stoppen. Als hier geen gehoor aan zou worden gegeven, zou een boete volgen die kan oplopen tot 10.000 euro. “Kortom een plotselinge, radicale en ongewenste koerswijziging vanuit de gemeente. In een lange brief heb ik hierop gereageerd en onze zienswijze op de situatie gegeven”, vertelt Mia.

In die brief liet Nijland niets aan duidelijkheid te wensen over. “In plaats van blij te zijn met ons soort burgerinitiatieven, in plaats van dit te stimuleren, worden we door verzurende buren en de gemeente belemmerd in ons werk en afgerekend op procedures, regeltjes en protocolliserende gekte. We liepen vooruit op de ‘burgerinitiatieven en wijkaanpak’ die nu door gemeenten moet worden georganiseerd en geregisseerd. Ik vind het dan ook bijzonder dat de gemeente Raalte onze mini participatiesamenleving aan de Enkstraat, toetakelt in plaats van toejuicht”, schreef ze.

Over de klacht van de buurman is het team van het logeerhuis ook duidelijk: “Wij zijn van mening dat de geluiden gemiddeld genomen niet erger zijn dan bij een (groot) gezin. Bovendien spelen de kinderen meestal binnen en in dat deel van de tuin waar de buurman hen nauwelijks kan horen. Alleen de trampoline en de schommel staan in het achterste deel direct naast zijn tuin”. Een objectieve geluidsmeting is volgens het tweetal nog nooit uitgevoerd.

Verhuizing

Hoewel de verplichte sluiting inmiddels is opgeschort naar januari 2016, kiest het logeerhuis eieren voor haar geld. “Het is vechten tegen de bierkaai, dus energieverspilling.” Logeerhuis Salland zal na de verhuizing naar de Hamelweg 8b in Wijhe geen onderdeel meer zijn van Nijland & Kroes, maar een zelfstandige organisatie worden met eigenaren Mia en Lilian Nijland. Lilian was al groepsleidster en inmiddels is ze ook orthopedagoog. Waar nodig wordt incidenteel expertise van Nijland & Kroes ingehuurd.

“De huidige begeleiders van het logeerhuis verhuizen in principe met ons mee naar Wijhe. We hopen van harte dat ook de kinderen meegaan. We zien er naar uit dat we ons straks weer kunnen focussen op alles wat er wèl toe doet, namelijk ‘samen leven en leren’ voor het welzijn en geluk van de kinderen en het werkplezier van het team.” In september worden ouders verder geïnformeerd over allerlei praktische zaken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.