leren zwemmen met superspetters

Bij Zweminstituut Salland, gevestigd in het Vital Centre aan de Hammerweg in Raalte, kunnen kinderen vanaf augustus leren zwemmen met de nieuwe KNZB zwemlesmethode SuperSpetters. Ze zijn binnen een schooljaar zwemvaardig en krijgen het KNZB zwemdiploma. Zweminstituut Salland is maandag 17 augustus gestart met deze zwemlessen voor kinderen vanaf 4 jaar.

“Superspetters is de zwemlesmethode van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) waarbij kinderen op een leuke manier goed leren zwemmen en er veel aandacht is voor persoonlijk contact. Kinderen vanaf 4 jaar krijgen in kleine groepjes van zes tot maximaal acht kinderen zwemles van gediplomeerde instructeurs welke in bezit zijn van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Wij zijn er dan ook super trots op om als eerste zwemschool in Overijssel dit zwemonderwijs aan te bieden”, aldus Aafke Willemsen coördinatrice van Zweminstituut Salland. Verder bestaat het team uit Lode Acke, Alex de Bruijne en stagiaire Judith Schulten.

Het gaat om een nieuwe lesmethode om kinderen te leren zwemmen op een wijze die beter aansluit bij de cognitieve, motorische vaardigheden, het leerpatroon en de belevingswereld van het kind. Zo zal de nadruk meer liggen op de borst- en rugcrawl. Ook richt de methode zich op vaardigheden die nodig zijn in geval van nood.

Na de periode waarin kinderen gewend raken aan het water, worden eerst de crawlslagen aangeleerd en vervolgens de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. “Veel kinderen doen deze slagen namelijk al uit zich zelf. Daarom zijn ze vrij gemakkelijk aan te leren. De zwemlesmethode kent ook survivalelementen zoals oriëntatie onder water, water trappelen, drijven, duiken en samenwerken. Het is namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar zich ook kunnen redden tijdens onverwachte situaties. Door op verschillende momenten met de ouders te communiceren zijn ouders goed op de hoogte van het leertraject. Wanneer een kind twee keer per week zwemles heeft, kan het al in tien maanden het KNZB zwemdiploma behalen en zwemvaardig zijn. Dit is echter niet verplicht. Daarnaast gaan we ook zwemlessen geven met diplomagarantie. Als extra stukje service van Vital Centre mag één ouder/verzorger tijdens deze twee lesuren gratis gebruik maken van alle faciliteiten die Vital Centre te bieden heeft. Ook dat is uniek in de gemeente Raalte. Mochten kinderen een diploma hebben dan bieden wij het Aqua survival programma aan. Dit is ook een nieuw concept welke vanuit de KNZB wordt aangeboden.”

Willemsen: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen op een leuke speelse en gemotiveerde manier zwemles krijgen, waarbij kinderen worden uitgedaagd om grenzen te verleggen. Naast de gebruikelijke materialen die gebruikt worden bij de zwemlessen, werken we met SuperSpetters ook met een zwembril, badmuts en zoomers (kleine flippers). Deze materialen hebben een functioneel doel, maar maken de zwemlessen ook erg leuk voor de kinderen. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriëntatie of survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Hierdoor leren de kinderen sneller zwemmen, en uit onderzoek blijkt dat kinderen het zwemmen ook erg leuk vinden. Er wordt bijna geen gebruik gemaakt van drijfmiddels waardoor kinderen goed ervaren wat het water met hen doet. Aan het einde van de zwemlessen krijgen de kinderen een KNZB Zwemdiploma. Dit diploma betekent dat het kind zwemveilig is. Het diploma staat gelijk aan het behalen van zwemdiploma C in het Nationaal Zwem-ABC.”

De kinderen kunnen in hun eigen SuperSpetter-zwemboek de ervaringen van de zwemlessen van Sanne en Sem volgen. En ze worden beloond met stickers als ze weer een stap hebben afgerond. Op de website staging2.superspetters.nl staan nog meer zwemverhalen en kunnen ouders/verzorgers terecht voor informatie over de vorderingen van het kind. “Op dit moment hanteren wij nog geen wachtlijsten dus nu inschrijven is direct starten.” Voor meer informatie ga dan naar staging2.zweminstituutsalland.nl of stuur een mail naar: info@zweminstituutsalland.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.