lemelerveldse scouts terug uit japan

Honderden Nederlandse scouts zijn afgelopen zomer afgereisd naar Japan. Daar werd de Wereld Jamboree gehouden. Dat is een uniek internationaal Scoutingkamp dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd voor scouts tussen de 14 en 17 jaar. Zo´n reis kun je als scout maar één keer in je leven meemaken als deelnemer. Lisanne van Dam (16 jaar) en Quincy Veltmaat (17 jaar geworden in Japan) hebben die kans met beide handen aangegrepen. Twee dagen na hun terugkomst sprekenbeide enthousiastelingen over hun geweldige reis.

Voordat de echte wereld Jamboree begon, gingen de in totaal 700 Nederlandse scouts eerst op voorreis om iets meer van Japan te zien. Lisanne en Quincy zaten in een groep met 35 andere scouts, waarmee ze samen het Japan avontuur aangingen. Tijdens zo’n reis wordt er met een buddy-systeem gewerkt, zodat iedereen elkaar in de gaten houdt. Samen uit, samen thuis. Het buddysysteem en de voorbereidingskampen zorgen voor een hechte groep, wat de reis extra bijzonder maakt.

Homestay

Tijdens de voorreis werden verschillende steden en tempels bekeken. Op de vraag wat de meeste indruk heeft gemaakt, roepen ze beiden tegelijk: “de Homestay!” Samen met hun buddy bleven de scouts slapen bij een Japans gezin op een klein eilandje voor de kust van Japan. Lisanne sliep in een huisje in de bergen en Quincy sliep bij een gezin dichtbij de kust. ’s Ochtends werd er ontbeten met rijst en vis. En wist je dat ze daar op de grond zitten te eten aan hele lage tafels?

Na een prachtige voorreis kon de Wereld Jamboree beginnen, duizenden tentjes waren opgesteld op een enorm terrein. Rondom de groep van Lisanne en Quincy sliepen ook Keniaanse scouts, Italianen, Engelsen en Indonesische scouts. En die laatste groep heeft duidelijk van zich laten horen. Elke ochtend om 6.00 uur stonden de Indonesische scouts keurig in uniform het volkslied te zingen.

Culturen

Er was een vol programma, variërend van cultuur, wetenschap tot natuur. Zo zijn Quincy en Lisanne naar een Japanse basisschool geweest, maar ook naar de gedenkplaats van Hiroshima, dit jaar 70 jaar geleden. En wat dacht je van al die internationale keukens? Natuurlijk ontbraken de Nederlandse poffertjes niet. Tijdens de Wereld Jamboree leren scouts veel over andere culturen, hoe verschillend ze kunnen zijn. Maar tegelijkertijd vierden al deze scouts samen groot feest tijdens het cultuurfestival halverwege het kamp. Ze delen allemaal dezelfde passie en dat is Scouting.

Er was op dat moment nog een Lemelervelder in Japan, Bert Hondshorst. Hij was naar Japan afgereisd als vrijwilliger. Zo heeft hij geholpen tijdens het peace-project op Hiroshima. Ook als vrijwilliger kun je nog veel halen uit Scouting, daar ben je nooit te oud voor.

Al met al duurde deze prachtige reis drie weken. Lisanne en Quincy zijn erg dankbaar voor de bijdrage van het winkelend publiek van de COOP in Lemelerveld en de COOP zelf. Dit heeft mede bijgedragen aan hun bijzondere reis. Lisanne en Quincy kunnen nog uren doorkletsen, want de verhalen komen al pratend naar boven. Eén ding is wel duidelijk, de Wereld Jamboree is een onvergetelijke ervaring.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.