kwiek viert 50 jaar handbal

Handbalvereniging Klink-Nijland Kwiek viert dit jaar dat ze 50 jaar zelfstandig bestaat. Het woordje ‘zelfstandig’ is bewust gekozen, omdat er al veel langer wordt gehandbald. Begin 1948 is ROHDA-handbal opgericht. In die tijd was sportbeoefening voor katholieken streng gescheiden van sport beoefend door andersdenkenden. Om die reden werd de handbalvereniging voor katholieken ondergebracht bij ROHDA, een katholieke vereniging die was aangesloten bij de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS).

In 1951 startte de NKS met een handbalcompetitie. Er was toen één dames senioren-klasse en één meisjes junioren-klasse. In die tijd was het verboden op zondag vóór 12.00 uur wedstrijden te spelen, te spelen tegen ploegen die niet bij de NKS waren aangesloten en werd aanstootgevende kleding zeker niet gewaardeerd. Om die reden droegen de handbalsters rokbroeken tot op de knie.

In de zomer van 1960 werd door de dames het 12,5 jarig bestaan gevierd. Met dit feest werd ook het herenhandbal opgericht. Als de heren een team van elf personen op de been konden krijgen konden ze terugkomen. Hoewel ze in eerste instantie maar tie heren bij elkaar konden krijgen, namen ze op een dinsdagavond de spelregels door en werd de donderdag daarop op het veld geoefend.

In verband met het 12,5 bestaan werd een toernooi georganiseerd. Aan dit toernooi namen ook de dames van KHC Deventer deel. Sinds een jaar had KHC ook een herenhandbalteam. Dit team werd uitgenodigd om de heren van Rohda te spelen. Op zaterdagavond, de dag vóór de wedstrijd, meldde zich het elfde lid, Jan de Haan. De heren wonnen de wedstrijd tegen KHC met één doelpunt verschil. Het herenhandbal was opgericht. Alleen met het hoofdbestuur van ROHDA moest dit nog worden geregeld. Die stonden niet te juichen want handbal opbouwen betekende voetbal afbreken. Eén heren- en één jongensteam werden toegestaan.

In het voorjaar van 1965 was handbalvereniging KWIEK, Kunnen Winnen Is Een Kunst, geboren. Het herenhandbal kon zich zo verder ontwikkelen. Sinds vele jaren wordt er echter geen herenhandbal meer gespeeld. Onvoldoende aanwas van heren spelers heeft er uiteindelijk toe geleid, dat Klink-Nijland Kwiek een handbalvereniging is met enkel dames. Wel heeft KWIEK 29 teams. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ is het gezegde. Met leden zijn er geen problemen, wel kampt de vereniging met een tekort aan bestuurders en vrijwillig(st)ers.

Het 50-jarig bestaan wordt zaterdag 26 september gevierd. ’s Middags zijn er voor alle leden tot en met 11 jaar tussen 14.00 en 16.00 uur activiteiten bij De Leeren Lampe. ’s Avonds is er voor alle (oud)leden en ouders van leden vanaf 12 jaar een gezellige avond in De Leeren Lampe. Tot 3 september kunnen (oud)leden en ouders van leden zich hiervoor nog aanmelden via frans.rouwenhoff@planet.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.