haen we zijn weer begonnen

Althans het betaald voetbal is weer van start gegaan. En als de eerste wedstrijden opmaat zijn voor de rest van het seizoen, dan mogen we met elkaar genieten. De transfermarkt kan de boel nog eens opschudden, maar dat gaat al lang niet meer over voetbal. Spelers laten hun makelaars bepalen waar zij voor het meeste geld terecht kunnen. Sportieve ambities zijn ondergeschikt. Maar wie is er nu eigenlijk gek? Hij die het geld aanbiedt of hij die het aanpakt? Wat de keuze ook is, het is per definitie zeer korte termijn denken, waarbij de voetballer niet geleerd heeft op zo’n jonge leeftijd om te gaan met zoveel geld. Niet vreemd dat op de website van de contractspelers een link staat naar schuldsanering!

Uiteindelijk gaat het om geld, ook in Deventer, Zwolle en Raalte. Je hoeft niet over een glazen bol te beschikken om te voorspellen wat het komende jaar weer de reacties via onder andere Salland Centraal, al dan niet anoniem, zullen zijn. Zwolle-supporters zullen neerbuigend blijven reageren over wat er in Deventer gebeurd en andersom minimaal hetzelfde. En over ROHDA zal weer veel gereageerd worden over als dan niet voldoende Raaltenaren in de ploeg.

Daar waar de KNVB geldverslindende campagnes voert over onder meer Sportiviteit en Respect, hebben de supporters daar niets mee te maken. De bestuurders van clubs negeren het liefst wat er gezegd en geschreven wordt, want dan stook je het vuurtje alleen maar op. Als supporters in Wijhe of in Emmen allerlei vernielingen aanrichten op weg naar of van een voetbalwedstrijd, dan wil de bestuurder nog wel eens heel voorzichtig zeggen dat dit geen supporters waren maar relschoppers. Diezelfde relschoppers staan volgende week gewoon weer ergens op een tribune. Ik heb het al vaker geschreven: hypocriet en voetbal gaan hand in hand.

Als de trainer van het eerste zijn ambities uitspreekt ligt hij direct onder vuur met de al jaren gebezigde tekst dat eigen spelers ontbreken en dat ROHDA daarom aan draagvlak inboet. De spelers komen niet meer bij ROHDA voetballen om elke week een paar karbonades van slager Tutert te vangen. En bij een slechte wedstrijd slechts een “plakkie worst”. Tutert is al lang weg en karbonades en worst zijn vervangen door euro’s. Af en toe worden nog namen genoemd van Raalter jongens die in het betaalde voetbal zijn terecht gekomen.

Voor zover ik mij kan herinneren is daar maar één echte ROHDA-speler bij, Martin Koopman. Hij ging al heel vroeg naar Deventer en heeft volgens mij nooit in het eerste van ROHDA gespeeld. Ik twijfel nog over Wellenberg en de tweede generatie Marsman. Vader was een echte Broeklander bij de sv Broekland. De oudere garde was erg nerveus als je tegen Broekland en Broertje Marsman moest spelen… Ten Den is geboren in Utrecht en woonde vervolgens in Haarle, Niels Wellenberg verdween al bij ROHDA voordat hij alle jeugdselecties had doorlopen, Nick Marsman idem. Talenten gaan per definitie al op jonge leeftijd weg en spelen dus nooit in het eerste bij de club waar ze begonnen zijn. Ook hier is de factor geld.

Dus dat ROHDA nu een uitstroomhuis is voor talenten, gaat mij echt te ver. Sterker nog, ik kan me herinneren dat er ooit erg scheve gezichten waren over het aantrekken van “buitenlanders” als Jan van Dam, Folly van Dam, Martin Berends, Stef Walbeek en andere oud-profs notabene. Toen ROHDA successen boekte werd er nauwelijks meer gezeurd over “buitenlanders”. Laat de trainer van ROHDA en ROHDA zelf de eigen ambities bepalen. Als lid mag je in een democratisch proces altijd opmerkingen maken en verbeterpunten aandragen. Als niet-lid heb je eigenlijk alleen informatie vanaf de zijlijn en horen zeggen.

Laten we seizoen 2015-2016 respect tonen voor gemaakte keuzes en laten we misschien hopen dat er volgend seizoen weer een IJsselderby is waar supporters ook respectvol met elkaar omgaan. Want eigenlijk zullen zowel Zwolle- als Eagles-supporters de derby minimaal een jaar missen.

Of hebben we ROHDA, Zwolle en Eagles alleen nodig om elkaar af te zeiken? Als dat zo is, dan denk ik dat het triest gesteld is met het voetbalwereldje. Maar ja, wie ben IK?

HAEN

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.