goos lier oklahoma 9 geloof

(Dit is de negende column in de serie Oklahoma)

Op lokaal niveau in het zuiden van de Verenigde Staten is de rol van het geloof goed te merken aan de hand van zowel het grote aantal kerken dat er staat in een middelgrote stad als Enid, Oklahoma (qua inwoners te vergelijken met Deventer) als aan allerlei uitlatingen op borden langs de weg (anti abortus en over de liefde van Christus). Op de web-site staging2.churchfinder.com tel ik 74 christelijke kerken in Enid. Kerken hebben namen zoals First Baptist Church, Evangel Assembly of God, Central Christian Church en Your Family Church.

De kerk heeft een belangrijke en andere rol in de Amerikaanse samenleving dan kerken in Nederland dat meestal hebben. Ook al willen Amerikanen heel graag hun eigen boontjes doppen, je hebt anderen nodig of beter gezegd je hebt gemeenschappelijke actie nodig om in bepaalde behoeften te voorzien. In Nederland zoeken we onze heil dan gauw bij overheden en in Amerika kijken ze eerder naar de kerk. Schoolvakanties in Amerika duren veel langer dan dat de ouders vakantie hebben. De kerken organiseren gedurende de betreffende weken kinderkampen. Bij iedere kerk zie je ook altijd een paar van die Chevrolet busjes staan (een soort Volkswagenbusjes maar dan net een paar slagen groter) die er voor dienen om kinderen te vervoeren.

Amerikanen zijn meer dan Europeanen geneigd het werk achterna te gaan over grote afstanden. Dat betekent dat je ook snel in staat moet zijn nieuwe gemeenschappen te vinden. Jouw specifieke afdeling van een bepaald geloof en de daarbij horende kerk in een plaats 2000 mijl verderop biedt de mogelijkheid om snel aansluiting te vinden.

Ook worden er meerdaagse congressen voor jongeren behorend tot een bepaald geloof vanuit de gehele VS georganiseerd. In mijn beleving is een dergelijk congres ook een soort mega relatiemarkt. De jongelui doen grote inspanningen om maximaal goed voor de dag te komen is mij opgevallen. Het is natuurlijk ook het allerhandigst gezien het bovenstaande als je trouwt met iemand van je eigen kerk. Toen ik in Oklahoma City was raakte ik verzeild tussen de 25.000 jongeren die meededen aan het North American Youth Congress. Vervelend dat ze ook meteen alle hotelkamers in pikken, waardoor ik 15 mijl buiten de stad kwam te zitten.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.