goos lier oklahoma 8 how are you

(Dit is de achtste column in de serie Oklahoma)

Nog even enkele voorbeelden. Als je een horecagelegenheid binnenkomt, volgt vaak meteen op het ritueel van ‘How are you’, ‘hey guys where are you coming from’. Als je uitgegeten bent, wordt trouwens wel van je verwacht dat je meteen weer op sodemietert. Een taxichauffeur die mij enorm begint te prijzen ten aanzien van mijn standpunt naar aanleiding van de vraag of er in Nederland ook sprake is van rassenproblematiek. Je weet dan ook weer niet of hij dat werkelijk zo meent of dat het moment van afrekenen er aan zit te komen. Een mevrouw in het hotel die jou ziet lopen met een boek onder de arm en helemaal niet weet waar het boek overgaat, maar toch wil dat je het boek achterlaat omdat het haar zo interessant lijkt.

Okay, het heeft een zekere oppervlakkigheid. In plattelandsdorpen wordt volop gezwaaid naar de wandelaar op straat. Trouwens, sowieso wordt gauw besloten tot een uitgebreide begroeting over te gaan.

Hoe dan ook staan de Amerikanen bekend om hun positieve benadering. Voor mijn vriend is het een belangrijke reden geweest om in Amerika neer te strijken. In Nederland had hij vaak het idee dat hij de grond werd ingestampt, maar toen hij heel lang geleden zijn eerste klus had gedaan voor een Amerikaanse loonwerker, reageerde de man met: ‘You did a good job, Gert’. Gert wist niet wat hij hoorde. De basketballer Rik Smid werd in Nederland altijd gepest met zijn lengte. In Amerika was hij meteen de held.

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en enige nuchterheid komt op zijn tijd ook wel, maar toch een beetje Amerikaanser en elkaar even lekker positief stimuleren kan absoluut geen kwaad lijkt mij.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.