goos lier oklahoma 7 wilde westen

(Dit is de zevende column in de serie Oklahoma)

Wat valt in eerste instantie voor een buitenstaander op als het gaat om de verkeersregels in de staat Oklahoma in de Verenigde Staten (iedere staat heeft eigen regels). Vrachtauto’s mogen net zo hard als personenauto’s wat op zich ook rust geeft omdat personenauto’s niet steeds hoeven in te halen. Motorrijders behoeven geen helm te dragen (dus in een t-shirtje op de Harley zonder helm is een veelvoorkomend beeld).

In z’n algemeenheid vind ik dat gezegd kan worden dat de verkeersregels uitgaan van meer eigen verantwoordelijkheid. Het rood knipperende stoplicht bij kruispunten houdt in dat je moet stoppen, maar dat de volgorde van aankomst bepaalt wie het eerst mag rijden en bij een rood stoplicht mag je doorrijden als je rechtsaf mits je even gestopt bent.

Even weer terug naar Gert, het gekke is dat ook Amerika veel regels kent. Er is ook wel iets van een rijtijdenbesluit en er gelden maxima voor de snelheid, maximale tonnage enz. Bovendien heb ik nog nooit zo veel aanhoudingen door de politie gezien als tijdens de afgelopen twee weken dat ik mee reed met Gert in de vrachtauto. Zelfs op de meest rustige wegen (the road is empty) stonden de politieauto’s in de berm klaar om uit te rukken om je tot staan te brengen. Gert vertelt ook dat de boetes vaak ten goede komen aan de gemeenten waarin ze gegeven worden. En Gert heeft het ook over de verschillen die er bestaan tussen de verschillende groepen politiemannen (die met bruine hoeden op in Texas dat zijn niet de makkelijkste, maar die met grote letters Sheriff op de deur vallen wel weer mee).

Maar wat maakt Amerika nu zo veel beter te pruimen voor Gert dan de Europese situatie. De regels zijn minder streng, er is meer eigen verantwoordelijkheid en met een paar slimmigheden vallen bepaalde regels ook wel te omzeilen. Ach en misschien heeft de strijd met al die verschillende agenten ook wel wat. Kortom, een vleugje meer wild-west dat doet het hem.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.