goos lier oklahoma 6 overgewicht

(Dit is de zesde column in de serie Oklahoma)

Hoe is het zo ver gekomen. Die vraag valt wel vrij gemakkelijk te beantwoorden, maar hoe kom je er weer af is een stuk moeilijker. Ik bedoel dan niet alleen hoe zorg je er voor dat de mensen die nu dik zijn afvallen, maar ik bedoel vooral hoe voorkom je dat er nog heel veel nieuwe gevallen van heel dik bijkomen.

Toch eerst even over hoe het komt. Te veel, te vet en te weinig beweging. Veel/te veel lijkt wel te behoren tot het dna van de Amerikaanse cultuur. Vaak buiten de deur eten draagt er volgens mij ook aan bij dat je gauw te veel neemt en gauw een neiging hebt om te kiezen om te vet te eten (fastfood). In z’n algemeenheid bestaat er een enorme voorliefde om heel veel vlees te eten. Jacht, deer hunting, is enorm populair in Amerika. Met het doodmaken van dieren ten behoeve van menselijke consumptie hebben ze hier over het algemeen geen moeite (ik denk ook dat men het raar vindt dat ik dit überhaupt ter sprake breng). Aan eten valt veel geld te verdienen, dus de commercie weet de neigingen die er bestaan om te veel (en verkeerd) te gaan eten goed uit te buiten. Alles met de auto en het zelfs voor allerlei vormen van dienstverlening niet uit de auto te hoeven zijn oorzaken van het gebrek aan beweging.

Michelle Obama heeft zich ingezet om obesitas onder jonge kinderen tegen te gaan. Volgens mij Amerikaanse vriend is dat eerst ook wel redelijk succesvol geweest, maar neemt nu het effect al weer af (verbannen van fastfood en snoepautomaten op scholen enz.).

Er is wel wat gaande. Supermarkten hebben veel adjusted (aangepaste) goederen in de schappen liggen en er worden veel dure spullen gekocht om te bewegen (loopbanden enz.). De patronen van consumptie zijn maar zo niet aan te passen. Heel opvallend is dat de karbonades die ik heb gekocht op de farmers market (ecologisch en lokaal) toch ook wel weer 2,5 keer zo dik waren als een standaard karbonade bij ons.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.