goos lier oklahoma 5 kunstmest

(Dit is de vijfde column in de serie Oklahoma)

Bij het schrijven van deze column zit ik te wachten in een kantoor van de kunstmestfabriek Koch te Enid Oklahoma. Mijn vriend Gert (truckdriver te Oklahoma) moet een vracht kunstmest laden bij deze fabriek. Sinds de aanslag van 1995 zijn de veiligheidsvoorschriften bij kunstmestfabrieken erg streng. Gert moet jaarlijks een test doen om hier te mogen laden en lossen. Twee dagen geleden is de houdbaarheid van het certificaat verlopen. Dus Gert moet opnieuw getest worden. Binnen een kwartier start de volgende testronde. Naast Gert doen er nog een drie chauffeurs aan mee. De deelname van een oudere chauffeur gaat gepaard met veel misbaar.

De kunstmestfabriek is eigendom van de gebroeders Koch. De gebroeders Koch behoren tot de rijkste mensen van de USA en zijn de grootste sponsor van de Republikeinse partij. Eigenlijk is de Republikeinse partij lang niet rechts genoeg voor deze mannen. De gebroeders Koch willen de uitgaven voor onderwijs en sociale zekerheid drastisch verlagen, onder het mom dat dit toch gewoon privékwesties zijn. Het gaat volgens berichten die zijn te vinden op internet om een bedrag van bijna 900 miljoen dollar (drie keer zo veel als het totale budget van Obama bij de vorige presidentsverkiezingen). Prettig om te vernemen dat kandidaat Trump onbedoeld er alles aan doet om de campagne van de Republikeinen te laten mislukken. Liefst zouden de Republikeinen Trump gauw willen afvoeren, maar als ze dat doen begint Trump als onafhankelijke kandidaat.

Ondertussen heeft Gert zijn test er op zitten. Twee fouten terwijl je er drie mag hebben. Hij mag weer een jaar vrachten gaan halen bij de kunstmestfabriek. De oudere chauffeur heeft de test niet gehaald en mag het nu direct nog één keer weer proberen.

Kunstmest maakt meer kapot dan je lief is, maar ondertussen zijn wel veel ‘gewone’ Amerikanen voor hun broodwinning afhankelijk van de kunstmestindustrie.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's