goos lier oklahoma 4 rebel flag

(Dit is de vierde column in de serie Oklahoma)

Extreemrechtse groepen maken graag gebruik van de ‘rebel flag’, ook wel de ‘confederation flag genoemd’ als symbool. De rebel flag (overwegend rood met een blauw diagonaal kruis met 10 sterren) is de vlag van de zuidelijke staten in de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog. Tot voor kort werd deze vlag naast de Amerikaanse vlag gebruikt bij regeringsgebouwen in de staten South Carolina en Alabama. De federale regering heeft als reactie op de moorden in Charleston een verbod uitgevaardigd om bij regeringsgebouwen te vlaggen met de rebel flag.

Voor sympathisanten van extreemrechts is een dergelijk verbod koren op de molen. Voor hen is het de aanleiding om de rebelvlag te gaan verheerlijken. Deze zomer bracht ik in het plaatsje Fort Smith in Arkansas een nacht door. Gedurende de avond reed een paar keer een auto hevig claxonnerend en vlaggend met de Amerikaanse en de rebel flag op een provocerende wijze hard door de hoofdstraat van het stadje heen en weer. Ik vind een dergelijk vlagvertoon (je ziet het meer) vooral zo kort na zo’n aanslag naar.

Zo lekker gaat het dus niet op het Amerikaanse platteland, inclusief kleine stadjes, in het zuiden van Amerika met de integratie. In de enorme grote country-en-western bar in de plaats Enid (woonplaats van mijn vriend) heb ik eenmalig twee donkere jongens gezien en op het terras in Fort Smith zie ik ook een Afro-Amerikaans stel, maar je voelt de grote afstand met de red-necks, zoals de blanken hier vaak door buitenstaanders worden aangeduid. De red-neck die naast ons aan het tafeltje zit heeft dikke armen, een dikke buik, een lange sik, tatoeages, ringen in het oor, pet en een t-shirt met een tekst met betrekking tot de oorlogsveteranen. Overigens, sowieso is er nog veel gekoppeld aan ras. De Mexicanen doen het ongeschoold werk, mensen uit India zitten in de hotelwereld en de Indianen hebben vanuit een wet het recht om casino’s te runnen.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's