goos lier oklahoma 3 borstvoeding

(Dit is de derde column in de serie Oklahoma)

Op deze zaterdagochtend is het erg rustig in het stadje. In de drive-through bank worden de bankzaken gedaan. Er staan twee heel dikke vrouwen voor een winkel met elkaar te praten en verder gebeurt er weinig. En dan tref ik daar zo in eens een groep vrouwen met baby’s, de meeste vrouwen zitten op kleedjes op de stoep en de buggy’s staan her en der verspreid.

Op een bordje staat ‘world latch record’. Ik weet even zo gauw niet wat dat betekent. Daarom vraag ik dat aan één van de vrouwen. Het blijkt dat deze groep van 32 vrouwen onderdeel uitmaakt van de wereldwijde poging om meer dan 14.000 vrouwen gelijktijdig hun kind de borst te geven. De actie is georganiseerd door de World Health Organization (WHO) en heeft als doel borstvoeding te promoten. In Enid hebben ze het er over dat ze als doel hebben dat mensen zich meer comfortabel voelen met borstvoeding, zowel moeders als omstanders (in publieke ruimten en in werksituaties). Vijf minuten na mijn komst begint de recordpoging. Ik maak wat foto’s en wens de mevrouw die mij de toelichting heeft gegeven succes met de actie.

Wat is er nu natuurlijker dan borstvoeding geven, buiten dat het voor de ontwikkeling van het kind heel goed is en het heel positief is voor de moeder-kind-relatie (en dan heb ik het nog niet over allerlei gezondheidsaspecten met kunstmatige melk in derdewereldlanden). Het is dan toch wel raar dat er in de wereld voor gestreden moet worden om borstvoeding geaccepteerd te houden of te krijgen.

Dat Amerika/Enid er nog niet is blijkt uit de foto bij de berichtgeving in de Enid Eagle (plaatselijke krant) de volgende dag. Op de foto bij het artikel zie je een mevrouw op de rug zodat je toch vooral niets van de borst zult zien. Dus zo comfortabel voelen ‘ze’ zich er op dit moment niet bij. Overigens, wel heel leuk dat een groep van 32 vrouwen dit aandurft in deze aartsconservatieve (Republikeinse) staat Oklahoma.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's