goos lier oklahoma 2 de auto

(Dit is de tweede column in de serie Oklahoma)

Vijf jaar geleden heb ik er mij nog over verbaasd dat overal een drive-through voor is (bankzaken, apotheek en food enz. ), nu zie ik dat de bank in het centrum van deze provinciestad 6 parallelle drive-throughs heeft. Fietsen en wandelen als wijze van vervoer is er niet bij. Als je je wandelend of fietsend verplaatst, dan moet er wat met je aan de hand zijn (dakloos en/of verslaafd of één van de weinige buitenlanders).

Bij 40 graden Celsius is fietsen ook geen pretje en in de winter kan het weer voor fietsers (te) koud zijn. Ondertussen is de stad zo uitgedijd dat fietsen sowieso voor veel mensen geen optie meer is. Een tocht van de ene kant van de stad naar de andere kant is toch al gauw 15 km.

Een positieve ontwikkeling is de aanleg van de Enid cycle-trail, een speciaal fietspad dat loopt van vanuit het centrum tot zo maar naar een punt in het landelijk gebeid (dat is nu weer jammer). Het prachtig aangelegde pad wordt gebruikt door joggers en recreatieve fietsers.

En nu even met een Nederlandse bril kijken naar het vervoersysteem in Enid. Wat is er nodig? Ik denk aan veilige en schaduwrijke fietsroutes die ook werkelijk functioneel zijn als het gaat om verplaatsingen, slimme doorsteken, nieuwe fietspaden, en fietssuggestiestroken zijn handige uitwerkingen. Wellicht kan de elektrische fiets met een stevige campagne worden geïntroduceerd. Dit is dus inderdaad wel erg Nederlands gedacht, op wat voor manier kan er voor worden gezorgd dat de nieuwe gewenste vervoersgewoonten (althans vanuit duurzaamheid en volksgezondheid gedacht) gaan aansluiten bij de Amerikaanse beleving van moderne techniek en rijkdom dient de mens (Amerikanen houden niet van sukkelen).

Mijn Amerikaanse vriend (ook al is hij geboren in het Overijsselse Ijhorst) vindt mijn gedachten raar en niet realistisch. Maar laten ze dan in ieder geval er weer voor zorgen dat er gewoon treinen rijden, zodat ik bij een volgend bezoek over een jaar of 5 jaar gemakkelijker andere steden in Amerika kan gaan bezoeken.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's