goos lier oklahoma 1 t onnatuurlijkhuus

(Dit is de eerste column in de serie Oklahoma)

‘t Natuurlijkhuus is een zeer innovatief concept van wonen en leven, waarbij aangetoond wordt aangetoond dat comfort en duurzaamheid goed samen op kunnen gaan. Agnes wil op basis van haar ervaringen in gesprek met anderen over duurzaamheid waarbij ze verder wil gaan dan de duurzaamheidsaspecten die spelen op het erf van Agnes en Harry. Eigenlijk, wil Agnes figuurlijk gesproken één groot duurzaamhuus voor Salland. Het Platform wil duurzame initiatieven stimuleren en verbinden.

Nu volgt een wat merkwaardige overgang waarvan u zo zult begrijpen waarom. Ik ga het hebben over mijn vakantie bij mijn jeugdvriend Gert Broekhuizen in de staat Olklahoma van de Verenigde Staten. Gert is een trucker in het midden zuiden van de VS (een zzp’er op een vrachtauto, ook wel eigenrijder genoemd). Het bezoek is leuk, interessant en het is ook goed te ervaren dat Gert het bepaald niet cadeau krijgt.

Maandagochtend om 4:00 uur weg en vrijdagavond weer thuis en dagen van 14 uur zijn eerder regel dan de uitzondering. Tijdens zo’n vakantie merk je pas waar een vrachtautochauffeur zoals Gert rekening mee moet houden om aan het einde van de week qua tijd en geld een beetje goed uit te komen.

De titel van deze column is ’t Onnatuurlijkhuus. Volgens de uitgangspunten van Agnes Heethaar is Amerika een onnatuurlijk huus in kwadraat. Bij ons in Salland liggen er ook nog veel uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, maar van de Amerikaanse samenleving kan worden gezegd dat deze wel erg uit het lood is geslagen als het gaat om duurzaamheid.

Ondertussen heb ik veel gepraat en ben ik nog niet tot zaken gekomen die passen binnen een column. Het huis van Agnes en Harrie is duurzaam, Salland is dat nog niet en de Verenigde Staten van Amerika is wel heel ver weg verwijderd van duurzaamheid. Ik houd het hier nu even bij. Ik wil in volgende columns met u verder hebben over ’t Onnatuurlijkhuus Amerika en over andere, ook positieve, aspecten van Amerika. Trouwens, het is zo gemakkelijk praten over anderen. U denkt toch zeker zelf ook niet dat ik met de zeilboot naar Amerika ben geweest.

Goos Lier. G.lier@saxion.nl, in het dagelijks leven docent en onderzoeker bij Saxion.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.