gemeente logeerhuis betrof illegale situatie

 

Dat vertelt een woordvoerder van de gemeente Raalte tegenover Salland Centraal.

Inge Kroes en Mia Nijland, het huidige team achter het logeerhuis, lieten deze week weten dat het logeerhuis noodgedwongen ging verhuizen naar Wijhe. Een klacht over geluidsoverlast van de buurman lag hieraan ten grondslag. De dames waren het daar niet mee eens en hekelden dan ook het handelen van de gemeente Raalte, die een dwangsom van €10.000 oplegde wanneer de logeerhuisactiviteiten niet zouden stoppen.

Maar de gemeente zegt dat er geen andere keuze mogelijk was. “Dit logeerhuis is in strijd met het bestemmingsplan en dus een illegale situatie. De gemeente heeft onderzocht of het logeerhuis gelegaliseerd kon worden en hierdoor mogelijk te maken op de huidige locatie. Dit is helaas juridisch niet mogelijk gebleken en dus moest de gemeente handhavend optreden”, aldus een woordvoerder.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan waar de zegsman het over heeft, is het plan ‘Raalte Kern’. Het perceel Enkstraat 117 heeft de bestemming ‘Wonen-1’. “De situatie wordt onder meer strijdig geacht met de bestemming ‘Wonen’ omdat er geen sprake is van (nagenoeg) zelfstandige bewoning in een vaste samenstelling en structuur. Er is bovendien sprake van permanente begeleiding van de cliënten.”

Toch werd de locatie al geruime tijd gebruikt als logeerhuis. Zonder problemen. Is er tussendoor dan iets veranderd? “Het is niet bekend of tussendoor een verandering in de activiteiten is opgetreden”, verklaart de zegsman. “Wel was er sprake van een nieuw feit, namelijk een verzoek om handhavend op te treden”, zegt hij met het oog op de klacht van de buurman.

Plicht

Bij verzoek om handhaving en strijdigheid met het bestemmingsplan heeft de gemeente de plicht om handhavend op te treden. Daarvan kan slechts afgezien worden als er concreet zicht bestaat op legalisatie van de situatie. In dit geval bleek dat niet mogelijk gelet op de milieuzonering. “Tussen een logeerhuis en een geluidsgevoelig object, zoals een woning, geldt als richtlijn dat een afstand van dertig meter in acht genomen moet worden. In dit geval is er sprake van een veel kleinere afstand, zodat in redelijkheid is te vrezen voor geluidsoverlast.
Gelet hierop moest worden besloten om handhavend op te treden.”

De gemeente Raalte zegt de controverse die is ontstaan rondom het logeerhuis zeer vervelend te vinden voor alle betrokkenen. “Ondanks het juridische feit erkent de gemeente dat de communicatie met mevrouw Nijland beter had gekund en betreurt dat mevrouw Nijland zich hierdoor onvoldoende serieus voelt worden genomen. Dit was nimmer de intentie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.