eerste green grass music festival in wijhe

In Wijhe is zaterdag het eerste Green Grass Music Festival op Landgoed de Gelder. Dit zomerfestival voor jong en oud biedt in een uniek programma een grote verscheidenheid aan nationale en internationale bands met akoestische muziek uit de Ierse, Schotse, Bluegrass, Oldtime en Cajuntraditie. Het vormt de inspiratie voor een nieuwe sound: Green Grass Music, ontstaan door muzikanten uit deze stromingen gezamenlijk te laten musiceren.

Het festival heeft twee podia met grote en kleine acts, workshops, een zogenaamde picking-parties en een apart programma voor de jeugd. Hoogtepunt is het Green Grass Orchestra, opgericht en samengesteld door festivalinitiatiefnemer Jan Roelofs. Dit is een mix van tunes uit de Oldtime, Ierse en Bluegrass muziek, samen met verassende nieuwe geluiden. Oude instrumenten zoals de uilleann pipes, mandoline en banjo komen weer tot leven. Het Green Grass Orchestra is een gelegenheidsband bestaande uit ervaren muzikanten vanuit diverse stijlen. Een nieuwe samenstelling, een nieuwe sound. De band neemt je mee op een muzikaal avontuur langs de traditionele Iers/Schotse fiddletunes, de “High & Lonesome Sound” van de Oldtime en Bluegrass uit de Appalachian Mountains en de ruwe Early Rock ’n Roll uit de jaren ’30.

Een minstens zo groot avontuur op weg naar een Green Grass Sound vormen de Picking Parties. Ze bestaan uit een georganiseerd gedeelte en een spontaan gedeelte. Het georganiseerde gedeelte wordt gevormd door de workshops zang en ukelele en door de instrumenten demonstraties. Het spontane deel bestaat uit het deelnemen van professionele en amateur musici, jong en oud, aan creërende muzieksessies. Ze zijn afhankelijk van ieders eigen inbreng en hebben daardoor een bijzondere dynamiek. Dus neem je instrument mee en maak deel uit van de pickingparties op het festivalterrein. Je hoeft niet de hele dag met je instrument te sjouwen. Op het festivalterrein is een bewaakte bewaarplaats waar je je instrument kunt halen en brengen wanneer je maar wilt.

Andere grote publiektrekkers op het festival zijn David Munnely & Morga uit Ierland, die zorgen voor energie, passie, respect en plezier voor oude en levendige traditionele muziek. De band combineert een onbeschaamde vintage sound met een voorliefde voor ongewone tunes. David Munnelly, voegt met zijn meesterlijk energieke trekzak sinds 2013 een nieuwe dimensie toe aan de band, die inmiddels in Groot-Brittannië ongekend populair is.

Op het grote podium ook The Lowland Paddies, vijf jonge Nederlanders die in hun tienerjaren verknocht raakten aan de Ierse folk. Wat in 2004 begon als onschuldig muzikaal experiment op de middelbare school, draaide uit op een succesvolle band met optredens op verschillende podia in binnen- en buitenland. De Paddies spelen zowel de bekende als minder bekende Ierse instrumentale en gezongen nummers, met hier en daar een uitstapje naar de Scandinavische en Amerikaanse folk. Het resultaat: een frisse en moderne benadering van traditionele muziek.

Het Twentse Des- Fais- Do-Do bestaat uit zes muzikanten die hun hart verpand hebben aan traditionele muziek uit de zuidelijke streken van de Verenigde Staten. Hun zeer aanstekelijke repertoire bestaat uit cajun, bluegrass en aanverwante stijlen, ook vaak als Americana omschreven. Via een groot aantal optredens in eigen regio is de band uitgegroeid tot een regelmatig gevraagde act in heel Nederland. Des Fais Do Do heeft een gevarieerde instrumentatie en combineert dit met een niet aflatend enthousiasme. Een- en meerstemmige liedjes worden messcherp gebracht terwijl tijdens de snellere nummers kan worden gedanst, gewalst, gehost en gesprongen.

Een andere grote act wordt gevormd door De Stringlers: een project van veelzijdige muzikanten die elkaar achterin een muziekwinkel in Amsterdam hebben ontmoet door hun gezamenlijke liefde voor bluegrass. De eerste jamsessie smaakte naar meer, en de rest is geschiedenis. Een van hen, Paul van Vlodrop, verzorgt ook de ukelele workshop op het festival.

The Oldtime Stringband uit Hoorn en Amsterdam speelt op het hoofdpodium een mix van bluegrass en oldtime muziek. Vier jaar geleden werd de band opgericht om een documentaire presentatie over een koeienschilder te begeleiden. Nu vier jaar later zijn ze twee cd’s, twee Engelse tours, een Californië tour een vele binnenlandse en Belgische optredens verder. Plezier in het maken van hun muziek en het entertainen van het publiek staan centraal tijdens de optredens.

Geniet van een fantastische laatste vakantiedag en kom naar dit unieke Sallandse evenement. Het volledige programma van het eerste Nederlandse Green Grass Music Festival tref je aan in bijgaand programma overzicht.

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via de website: staging2.greengrassmusic.nl. In de voorverkoop betalen volwassenen slechts 15 euro voor de hele dag en kinderen tot 12 jaar 6 euro. Aan het terrein zijn de toegangsprijzen 17,50 euro en 7,50 euro.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.