destilleerderij woolderink definitief terug in raalte

 

‘‘Op 24 december 1990 werden aan de Molenhof, de vroegere Varkensmarkt, de laatste flessen gebotteld. Het ging om Corona Vieux. Op 1 januari 1991 was de fusie met Hulsink in Harderwijk een feit. Vele jaren later werd dat bedrijf op zijn beurt overgenomen door Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager. Die produceerde op een gegeven ogenblik nog maar vier GWZ producten: jenever, advocaat, Beerenburg en Jacoba Kruidenbitter. De omzet in die producten liep zodanig terug dat het niet lonend meer was er mee door te gaan. Willem Schimmel van de Mitra in Raalte ontdekte bij toeval dat de productie gestopt zou worden toen hij advocaat wilde bestellen’’, aldus Richard Woolderink, de oudste zoon van distillateur Harrie Woolderink.

Dit bericht lekte uit, waarna de media, waaronder Lauk Bouhuijzen en Salland Centraal er een artikel over schreven. Meteen daarna kwamen de reacties los. Richard Woolderink nam contact op met Dirkzwager. ‘‘Van de directeur C. Dirkzwager hoorde ik dat binnen zijn bedrijf tenminste 10 000 eenheden de norm zijn. GWZ zat daar onder en was dus binnen het bedrijfsconcept niet langer interessant genoeg. In dat gesprek gaf hij wel aan bereid te zijn de merknaam en recepturen terug te willen verkopen. Daar ben ik nog tijdens dat gesprek mee akkoord gegaan. Niet veel later gevolgd door een bevestiging via de mail. Afgelopen week kwam er ineens schot in de zaak. Woensdag arriveerde de door Dirkzwager getekende akte van overdracht met de post. Na het zetten van mijn handtekening was de zaak beklonken. Alles behoort weer aan Raalte’’.

Samen met zijn jongste broer Hans, die kort na de eerste actie om de merknaam en recepten terug te krijgen in het project stapte, gaat hij binnenkort het verdere plan van aanpak uitwerken. ‘‘Primair is ons doel de GWZ producten weer in de schappen van de slijters en horeca te krijgen. Met als eerste Jacoba Kruidenbitter. Als hommage aan onze vader, die als distillateur zoveel dranken heeft gemaakt en ontwikkeld. Maar zeer zeker ook om iedereen die een of meer van die producten gebruikte hun favoriete drank weer te kunnen aanbieden”.

Nadat het nieuws via de media naar buiten kwam dat de GWZ producten niet meer gemaakt zouden worden bleek pas hoeveel mensen in en ver buiten Raalte hechtten aan die dranken. ‘‘Op straat werden we aangesproken. Of we ervoor konden zorgen dat de productie weer op gang zou komen. Via Facebook volgden ook vele reacties. Soms was het best emotioneel om al die loftuitingen te horen. En als dan De Snorre zoals onze vader ook genoemd werd in zo’n reactie werd meegenomen kwam dat best aan. Zoals tijdens Sallands Laatste Tentfeest. Ik had een van de laatste flessen Jacoba Kruidenbitter aangeboden voor de veiling. Toen dat item aan bod kwam tegelijk met een foto van mijn vader en Tjebbe Dijkstra eigenaar werd voor een fiks bedrag. Aan alles merkte ik dat veel Raaltenaren de Jacoba maar ook de maker nog steeds een warm hart toedragen. En dat is slecht een van de vele voorbeelden. De roep om terugkeer van de dranken van De Snorre was niet van de lucht. En daarna was opgeven geen optie meer. Nu is het gelukt en richten we de blik voorwaarts’’.

‘‘Bij alle plannen luisteren we vooral naar Willem Schimmel. Hij krijgt als eerste inspraak in het geheel. Hij heeft zich enorm ingespannen om GWZ op de been te houden en weer in de benen te krijgen. Wat mijn broer en ik gaan doen is het bewaken van de naam en ervoor zorgen dat de smaak van de Jacoba Kruidenbitter onder ons toezicht als vanouds is. Ook de aankleding van de fles is ons pakkie an. We willen terug naar het originele etiket. Met daarin wederom distilleerderij Woolderink Raalte en de Varkensmarkt als adres van de thuisbasis. Wij verstrekken dan telkens een licentie voor de aanmaak van het gewenste aantal flessen onder voorwaarden. Zoals behoud smaak en het voorgeschreven uiterlijk. Willem Schimmel liet al weten dat hij mogelijkheden ziet om Jacoba Kruidenbitter ook beschikbaar te stellen in luxere flessen. Die door hun uiterlijk aantrekkelijk zijn als cadeau’’.

‘‘Wat voor ons het meest belangrijk is, is het weer leverbaar maken van een of meer producten uit Raalte. Die voorzien van de naam GWZ ook kunnen bijdragen aan de promotie van Raalte. Onze gemeente kent al mooie lokale producten zoals Luykens speculaas en asperges van Ogink en Van de Weerd. En nu we terug zijn van weg geweest sluiten we ons daar graag bij aan. En inhaken op nieuwe mogelijkheden rond en met GWZ dranken van Woolderink uit Raalte zullen we zeker doen als dat praktisch uitvoerbaar is’’, besluiten Richard en Hans Woolderink.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.