de kort wil duidelijkheid over handhaving

Niet voor iedereen is het duidelijk wanneer het college van burgemeester en wethouders overgaat tot handhaving bij een illegale activiteit en dus wil Raaltenaar Hans de Kort duidelijkheid. “Sommige burgers zijn bevreesd dat, in het geval zij informatie inwinnen omtrent een dubieuze situatie en strijdig handelen met de wet, zij worden aangemerkt als een verklikker, met als gevolg dat gevolg dat zij en diegene waarop het verzoek om informatie doelt, tegen elkaar in het harnas worden gedreven”, verduidelijkt De Kort.

“Ik noem een voorbeeld: Iemand vraagt u: ‘Is het overlast veroorzakend gebruik van een bepaald perceel in mijn buurt en de daarop aanwezige opstallen in overeenstemming is met het bestemmingsplan en, zo nee, zal daartegen dan handhavend worden opgetreden?’ De gemeente stelt bij een controle vast dat de kwestie zeer wel strijdig is met de wet, meldt de gecontroleerde dat iemand tegen hem/haar een verzoek tot handhaving heeft ingediend, dat als gevolg hiervan de strijdige situatie moet worden opgeheven en dat bij niet nakomen van deze eis, een last onder dwangsom zal worden opgelegd. De gecontroleerde gaat vervolgens, op grond van de door de gemeente gegeven informatie, uitzoeken wie hem/haar heeft ‘verlinkt’. Het gevolg hiervan is dat buren tegen elkaar in het harnas worden gejaagd en buurtbewoners wantrouwend worden ten opzichte van elkaar.”

De Kort heeft dan ook enkele vragen aan het college.

1. Is een verzoek om informatie rond een strijdige situatie, tevens een verzoek om handhaving?

2. Bent u met mij van mening dat, op het moment dat u zélf vaststelt dat een situatie strijdig is met het bestemmingsplan, het er niet toe doet wie u hierover aanvankelijk vragen heeft gesteld?

3. Deelt u mijn mening dat de vermelding dat iemand de zaak aanhangig heeft gemaakt, afbreuk doet aan het handelen van een zorgzame overheid. Temeer omdat het aanhangig maken van strijdig handelen vaak het gevolg is van een niet, dan wel, onvoldoende controlerende/handhavende overheid?

4. Deelt u mijn mening dat het, gezien het vorenstaande, geen pas geeft een overtreder informatie te verstrekken over al dan niet met naam vermelde personen die over de overtreding(en) aan de bel hebben getrokken?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.