de kort duidelijkheid over fietsen in centrum

Raaltenaar Hans de Kort doet bij de gemeente Raalte opnieuw een verzoek om duidelijkheid te krijgen over het fietsverbod in het centrum van Raalte. De Kort heeft het college van de burgemeester en wethouders dan ook een uitgebreide brief gestuurd.

“Onlangs heeft de Rechtbank Overijssel geoordeeld over de onduidelijkheid van het fietsverbod in het Raalter centrum. Het oordeel betrof een al dan niet terecht gegeven bekeuring aan een Raalter inwoner, voor het fietsen in de voetgangerszone rond de middagtijd. De inwoner vroeg mij deze bekeuring aan te vechten en heeft mij hiervoor een volmacht verstrekt. De rechter vond dat de beschikking weliswaar terecht is gegeven, maar was ook met ons eens dat rond de periode waarbinnen het fietsverbod geldt, geen duidelijkheid is gegeven. Citaat van de rechter: ‘De manier waarop het fietsverbod met bebording is aangegeven aan duidelijkheid heeft te winnen.’ Om die reden heeft hij, de administratiekosten buitenbeschouwing latend, het bedrag van de bekeuring met ongeveer 66 procent verlaagd en wel van 55 euro naar 20 euro (is 34 procent van 55). Een duidelijk precedent.”

De Kort vervolgt: “Uit de reacties van de diverse instanties, en zelfs uit die van het gemeentebestuur, blijkt dat er van duidelijkheid en rechtszekerheid geen sprake is, integendeel, het veroorzaakt een eindeloos gedoe. De rechtbank adviseert overigens impliciet contact op te nemen met de Gemeente Raalte ten einde te bereiken dat de ontbrekende duidelijkheid rond het fietsverbod alsnog wordt verstrekt.”

Om dat te bereiken verzoekt De Kort het college over te gaan tot het vervangen van de bedoelde onderborden door borden met duidelijke vermelding van de tijden waarvoor het fietsverbod geldt. “Borden zoals die gelden voor bijvoorbeeld de voetgangerszone in Zutphen of Amersfoort, al dan niet aangepast aan de Raalter situatie. De gemeenteraad vraag ik druk op het college uit te oefenen, mocht het besluiten mijn verzoek af te wijzen. Ik ben blij dat ik in ieder geval Gemeentebelangen, alsook de fracties van Lokaal Alternatief, SP, PvdA en de VVD aan mijn zijde vindt. Ik ga er echter vanuit dat ook het CDA en D66 zich bij hen zullen aansluiten.”

De Kort: “Laten we wel wezen: de geringe kosten van enkele onderbordjes wegen niet op tegen allerlei potentiële juridische procedures, waarbij boetes worden teruggebracht tot zelfs 0%. In ieder geval echter zal van het oorspronkelijk boetebedrag nooit meer dan 36% overblijven, afhankelijk van het tijdstip waarop de bekeuring is gegeven. Hoe dichter dat tijdstip zich bevindt bij de vermoedelijke maar onduidelijke openings- of sluitingstijden, hoe meer de boete wordt teruggebracht richting 0 procent.”

Lees de volledige brief van Hans de Kort, inclusief zijn argumenten, in de bijlage.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.