d66 verbolgen over situatie logeerhuis salland

Het optreden van de gemeente Raalte in de richting van Logeerhuis Salland is werkelijk stuitend te noemen. Dat vindt D66 Raalte. “Gemeentelijke handhavers en wethouder Wagemans zijn als een olifant door de porseleinkast gedenderd met alle schade van dien”, stelt fractievoorzitter Bert Terlouw. De gemeente Raalte is hiermee volgens D66 door de morele ondergrens gezakt.

D66 heeft dan ook vragen aan het college gesteld over de situatie.

Het logeerhuis voor kinderen van 4 tot 17 jaar aan de Enkstraat 117 moet volgens Wethouder Wagemans dicht omdat het niet zou passen in het bestemmingsplan. De eigenaren deden hun beklag; zij hekelden de manier van handelen van de gemeente en besloten per 1 november te verhuizen naar Wijhe.

Illegale situatie

De gemeentewoordvoerder in Raalte stelde tegenover Salland Centraal dat de gemeente geen andere keuze had dan het Logeerhuis Salland te laten stoppen met haar activiteiten. Het logeerhuis is in strijd met het bestemmingsplan en dus een illegale situatie. Legalisering is niet mogelijk en dus moest de gemeente handhavend optreden na een -voor het logeerhuis tergende- klacht (procedure tussen de buurman en de gemeente.

De eigenaar van het succesvolle logeerhuis heeft vanuit moreel oogpunt punt aan de bel getrokken bij de fractie van D66 Raalte. Volgens fractievoorzitter Terlouw zijn alle genoemde gemeentelijke argumenten ‘je reinste ambtelijke geklets’ en ‘puur gericht op beheersing en controle’. “Het staat haaks op de participerende samenleving”, aldus Terlouw.

Nooit verzoek tot handhaving gedaan

“Het succesvolle logeerhuis bestaat met medeweten van de gemeente al ruim 8 jaar in de huidige vorm in Raalte, ligt goed in de buurt en zowel de kinderen als hun ouders als ook de buren (op één na) van de daar logerende kinderen zijn zeer tevreden. Naar ons weten is er echter helemaal geen formeel verzoek tot handhaving gedaan, maar is wel in Raalte door de overheid handhavend opgetreden en wel op een wijze die in het voormalig Oostblok niet zou hebben misstaan”, aldus Terlouw.

“Als een donderslag bij heldere hemel is opgetreden door de gemeente, en de wijze waarop is als onbeschoft en intimiderend ervaren bij het logeerhuis. Men ervaart de houding van de gemeente als laks en ontoegankelijk en gaat nu de dwangsom en negativiteit weg uit Raalte.”

Communicatie

Deze gang van zaken kan natuurlijk niet de bedoeling zijn in de veranderende rol van de overheid, vindt D66. “Hier is voor de zoveelste keer sprake van slechte communicatie waarbij burgers zich niet serieus genomen voelen. Daarbij is het opvallend dat het opnieuw wethouder Wagemans is die dit ‘overkomt’.”

Het is daarbij ook maar de vraag hoe je dit bestemmingsplan definieert en interpreteert, meent D66. “Het logeerhuis heeft te maken met jeugdzorg en participatie en heeft rechtstreeks relatie met de wet langdurende zorg. Voor alle drie de zaken (Jeugdzorg, langdurende zorg en participatie) is nota bene de gemeente Raalte zelf verantwoordelijk. Voor jeugdzorg en langdurende zorg is wethouder Hiemstra verantwoordelijk, voor participatie wethouder van Loevezijn.”

Stap opzij

Wagemans had volgens Terlouw een stap opzij moeten doen omwille van zijn collega wethouders. Volgens D66 had Wethouder Wagemans moeten weten, maar op zijn minst ook moeten aanvoelen dat in de veranderende samenleving met haar nieuwe opgaven (jeugdzorg en participatie) niet hij, maar zijn collega wethouders als eerste aan zet zijn. “Die hadden de regie moeten nemen in deze zaak”, stelt Terlouw.

D66 wil weten waarom dat niet is gebeurd. Ook had het college de gemeenteraad nog in kunnen lichten over dit gevoelige dossier en had ook aan de raad een voorstel kunnen indienen hoe het logeerhuis Salland te bewaren voor Raalte. De fractie zal het college over de gang van zaken bevragen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.