bv natuurlijk a is al snel goedkoper

In de zomer neemt ’t Natuurlijk Huus de rubriek van de BV Natuurlijk voor haar rekening. Deze week gaat het over energiebesparing op huishoudelijke apparaten.

Bij Siemens Bosch rekenen ze je voor dat als alle huishoudelijke apparaten in Nederland nu vervangen worden door de meest energiezuinige soorten, dan bespaart een gemiddeld huishouden in Nederland een kwart op zijn energieverbruik. Want die apparaten verbruiken de helft van je huishoudstroom en ze kunnen voor de helt goedkoper.

Huishoudelijke apparaten zijn wasmachines en -drogers, de afwasmachine, de koelkast, maar ook een afzuigkap, de stofzuiger, oven/magnetron, koffiezetter, waterkoker…. Je zou er een metertje tussen moeten zetten om te ervaren hoeveel energie daar mee kwijt bent. Alleen al het vervangen van een oude stofzuiger bespaart je binnen een jaar de aanschaf van een nieuwe. Koop daarom ook nooit een wasmachine of koelkast via Marktplaats. Lekke goedkoop in aanschaf misschien, maar de radartjes in de meterkast worden er alleen maar duizelig van. Je betaalt binnen afzienbare tijd de vermeende korting via de stroomnota er weer bij.

De BV Natuurlijk vraagt zich al hoe je particulieren zover krijgt dat ze zuiniger apparaten kopen. Wie het kan betalen, moet alle apparaten ouder dan tien jaar per direct vervangen. Dat verdient zich de komende jaren terug via de energienota. Nee sterker: daar maak je winst mee. Maar voor wie het niet kan betalen, zouden gemeenten in de bres kunnen springen met gunstige leenvoorwaarden. Het mooist is het als woningstichting hier een rol gaan spelen. Zij zouden hun huurhuizen heel goed van leaseapparaten kunnen voorzien. Bewoners kunnen gewoon aankruisen wat ze graag willen hebben en betalen een leasebedrag bij de huur op. Tientje meer huur, vijftien euro minder stroomgebruik. Kortom: de woningstichting schiet voor (hoeft geen geld te kosten), de huurder is gelijk een stuk goedkoper uit. En het milieu is meteen ook winnaar.

Koppel de actie aan zonnepanelen op een dak, en dan moet je zien hoe leuk het wordt energie op te wekken en te bezuinigen. Want laat dat voorop staan: ecologisch en duurzaam leven is eigenlijk ook heel logisch en haalbaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.