wiejes kabaret nog een keer op cabaretavond

Het Wiejes Kabaret staat dit jaar voor het laatst op de Sallandse Kabaretavond tijdens Stöppelhaene. “Omdat de organisatie een andere kant op wil met die avond”, aldus Anton Kleine Schaars en Gerrit Hulleman achter de succesvolle cabaretgroep uit Wijhe. En op de Varkensmarkt zijn ze volgend jaar nog wel weer gewoon te zien. “In beginsel zij we daar weer van de partij zijn. Wij stoppen als wij er geen zin meer aan hebben.”

Het Wiejes Kabaret is niet meer weg te denken van Stöppelhaene. Maar ook niet uut Wieje. Op 30 juni 1977 begon het allemaal in Wijhe tijdens een van de Diekdagen. “Daar traden we voor het eerst met z’n tweeën op”, aldus Gerrit, die wat meer van de getallen is dan Anton. “En daar zag Ton Nijenkamp ons spelen”, vult Anton aan. Ton Nijenkamp was de baas van het Overijssels Dagblad en die zag wel iets in een kritisch cabaret naast het pand van de krant aan de Varkensmarkt. “Ton heeft ons naar de Parijse Markt gehaald.”

In die tijd speelde de ontsluiting van Raalte via de Enkstraat en de sluiting van het kanaal. Legendarische liederen zijn daar over gemaakt. Meezingers waar een volle Varkensmarkt met liefde aan mee deed. Vanaf de redactie van het Overijssels Dagblad werden jaarlijks onderwerpen aangedragen. Maar Anton en Gerrit hielden zelf het nieuws ook maar al te goed in de gaten.

Stoppelhaene-icoon Gait van Dartel benaderde het tweetal voor de allereerste cabaretavond in 1985. “Met wat onderbrekingen zullen wij dit jaar de 28ste, en dus laatste, voorstelling spelen.”

Dat het de laatste cabaretavond wordt, bleek uit de uitnodiging van Stöppelhaene: “Uit de formulering van de mail konden we opmaken dat we voor de laatste keer uitgenodigd werden. Of dat met negatieve recensies van Ruud de Jager in de Stentor te maken heeft van twee jaar geleden?” Anton: “Hij was inderdaad erg negatief. Niet helemaal onterecht misschien. Maar je moet je dan afvragen wie je met zo’n negatief verhaal een dienst bewijst. Bovendien denk ik dat een deel van zijn kritiek is ontstaan omdat hij denk ik, het dialect nog niet machtig is. Afgelopen jaar was hij op vakantie gestuurd tijdens de Stöppelhaene.”

Gerrit: “Op de Varkensmarkt wordt het dit jaar de 34ste keer. Daar geldt een ‘doorlopende’ afspraak, zonder tegenbericht zullen wij optreden. Geen telefoontje gehad dit jaar, dus spelen wij weer!” Hoe lang nog? “We hebben ons een paar jaar geleden zelf ook de vraag gesteld hoelang we hier nog mee door gaan. Toen kwam in 2012 Leonard Cohen op z’n 78e nog met een nieuwe CD. Reden voor ons om het antwoord nog maar wat voor ons uit te schuiven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.