Home / archiefcentraal / wandelen rond de parel van salland

wandelen rond de parel van salland

‘De Parel van Salland’ noemen de Luttenbergers hun dorp en daar hebben ze alle reden voor. Nergens in Salland is een dorp te vinden dat zo de sfeer van het Sauerland ademt als Luttenberg met haar berg. Glooiende akkers, een berg met op de top heide en aan de randen betoverende vergezichten. Luttenberg dankt haar populariteit niet alleen aan het landschap maar zeker ook aan haar inwoners die overal voor te porren zijn. Wat te denken van Zwientie Tikk’n, het wereldkampioenschap Gatgraven, babykroep’n koeienroulette of vrouw sjouwen.

Panorama Salland

De schuur van melkgeitenhouderij Langkamp-Reimert is niet zomaar een schuur. Waar normaal gesproken een effen gekleurde groene of grijze damwand volstaat, is hier gekozen voor een prachtige muurschildering. De leden van schilderclub Mariënheem hebben hier in 2007 een enorm panorama geschilderd. Het beeldt het fraaie Salland uit, van oost naar west. De goede kijker herkent natuurlijk direct de kenmerkende toren van Palthe aan de linkerkant, de kathedraal van Salland in het midden en de IJssel aan de rechterkant.

Lourdesgrot

De zogenaamde ‘Lourdesgrot’ is een van de meest beeldbepalende hotspots van Luttenberg. Pastoor Butzelaar bedacht in 1912 dat het wel aardig zou zijn om de jaarlijkse Sacramentsprocessie te eindigen op een hiervoor geschikte plek. De plaatselijke bevolking bouwde zelf mee aan deze grot. Het fenomeen ‘Lourdesgrot’ is niet uniek voor Luttenberg. In Katwijk bijvoorbeeld staat een soortgelijke grot. Net als in Luttenberg is ook in deze grot rechtsboven een nis aangebracht met daarin een Mariabeeld dat wordt verlicht.

De route is te downloaden en te printen vanaf Salland.Wandelweb.nl

Praktische informatie ‘Rondom Luttenberg’

Lengte 20 km

Start- en eindpunt: Parkeerplaats H. Corneliuskerk Luttenberg

Horeca onderweg: Café De Schoenmaker

Vakantiepark Luttenberg

Restaurant de Bagatelle

Rustpunten: Landerij Krukkert

Lees ook

In één avond wegwijs in lokale politiek

RAALTE – In één avond kennismaken met lokale politiek? Het kan! BurgerBelangen organiseert een compact …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.