vier dagen lang feest in luttenberg

In het anders zo rustige kerkenlaentie, rustiek gelegen in de kom van het vriendelijke dorp, waar voorbijgangers normaliter genieten van schapen en hun lammetjes en paarden met veulens, wordt in de laatste week van de bouwvakvakantie het feestterrein ingericht. Het Luttenbergs Feest komt er weer aan, dit jaar van donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus.

Al vroeg verrijzen de twee grote feesttenten en het overdekte terras, de tribune wordt opgebouwd, de kermismensen met hun kleurrijke attracties rijden achterelkaar de kerkweide op en de oliebollen, viskraam en patatwagen ontbreken niet. Jongetjes op fietsjes crossen tussen de wagens door en staan alvast reikhalzend te kijken bij de sterke kerels, die de zware onderdelen van de botsauto’s in elkaar zetten. Maria ziet het gebeuren vanuit haar nis in de Lourdesgrot en geeft er ook dit jaar weer haar zegen aan. En als alles klaar is, de taps aangesloten in de biertent, de haakjes hangen aan de kapstokken van de garderobe, de vlaggen wapperen aan de masten, dan gaat het feest beginnen.

Van donderdag 6 augustus tot en met zondag 9 augustus is er voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven. Allereerst de aanblik van het dorp: dat is door de inwoners voorzien van een feestelijk jasje. Alle straten, en ook heel veel tuinen, zijn aangekleed met mooie, meestal grappige versieringen en teksten. Het is een hele eer als jouw straat winnaar is van de competitie mooiste straatversiering.

En dan komt er rond half zes in de middag een bonte stoet op gang. Van alle kanten komen verklede en geschminkte mensen aanlopen, fietsen, rijden, naar het verzamelpunt van de vrolijk optocht; het plein rondom maalderij Booijink bovenop de berg. De jury heeft het er elk jaar weer moeilijk mee om prijswinnaars aan te wijzen, want ieder doet z’n best en alles ziet er leuk uit. Om 19.00 uur wordt het vertreksein gegeven en trekt de optocht door de straten, waarlangs de toeschouwers rijen dik staan te genieten. Op de kerkweide komen alle deelnemers tenslotte samen en wordt plechtig overgegaan tot de prijsuitreiking.

Ondertussen heeft ieder al een aardig droge mond gekregen, dorst! Tijd om met enig ceremonieel het eerste vat aan te slaan, dat dit keer is binnengebracht door het nieuwe bestuur van museum De Laarman. Het bier wordt getest en goed bevonden. In de tent staat dan al snel de eerste feestband klaar om het volk te laten springen op de dansvloer. Om middernacht is dan de kop eraf van het Luttenbergs feest.

Vrijdag

Vrijdagmorgen is het de beurt aan de oudere inwoners en gasten van Luttenberg. De werpkunsten en het mikken worden ingezet bij de fanatieke, maar toch ook gemoedelijke, wedstrijden jeu de boules en koersbal. Dt alles onder het strenge, maar rechtvaardige toezicht van de mannen van het Herenkoor. Naast het terras ligt een grote hoop zand, waarin vele schatten zijn begraven. Kinderen met en zonder schepjes graven dat het een lieve lust is. De grotere kinderen en stoere pubers staan klaar om hun behendigheid te laten zien op de geweldige Wipe-Out-baan. Kun je het parcours afleggen zonder dat je eraf geveegd, geschud, gedraaid wordt? En bekijk het feest eens van boven; vanaf die levensechte rotsklimwand.

De tientallen deelnemers aan het traditionele vogelgooien laten bij het groene tentje hun naam opschrijven en even later vliegen de houten knuppels door de lucht. Sommigen raken de houten vogel hoog op zijn paal, de meeste vliegen er vruchteloos langs. Uiteindelijk is dan toch de hele vogel eraf gegooid en mag de winnaar zich Prins van Luttenberg noemen. De kermis draait en overgiet het feestterrein met muziek en lokkende woorden. Dan is het tijd voor een heel oud spelletje, dat ieder toch nog in het geheugen gegrift staat: het kussengevecht boven water. Gezeten op een smalle boomstam moet je proberen je tegenstander er met een gerichte zwaai van je (natte) kussen af te meppen. Of duik jij eerder naar beneden? Naar beneden is ook de richting van de fietsen bij Dondert de berg af. Wie kent het niet uit het vermaarde programma ‘Te land, ter zee en in de lucht’? Houd je roer recht en probeer vanaf de startheuvel over die smalle baan (ook hier weer hindernissen onderweg, waarom zou je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan?) de eindstreep te halen. De eerste avondshow belooft humor, acrobatiek en gezelligheid bij het Circustheater, compleet met witte olifant. Komt dat zien, komt dat zien! De mannen van Bökkers brengen daarna de menigte op stoom.

Zaterdag

Dag drie breekt aan met boe-geroep: trotse boeren laten hun vakmanschap op veeteeltgebied zien aan de burgers en buitenlui, terwijl de kinderen vrolijk geschminkt worden en dan aan lange tafels samen een heel mooi én lekker snoepknutseltje gaan maken. De laatste koetjes en kalfjes worden na de keuring getooid met rood-wit-blauwe rozetten weer naar hun eigen wei of stal gebracht en het programma gaat weer verder. Voor de tribune liggen de vlonders klaar om de stapels kratten te dragen, die daar in wedstrijdverband worden gestapeld. Hoe hoog komen we dit jaar uit? Maar al voor dat bekend is, zien we stoere meiden en kerels lopen, voorzien van emmers, touwen en blinkend graafgereedschap. Het volgende spelonderdeel is namelijk het verbijsterende gatgraven. In slechts 20 minuten zie je zo’n dertigtal mannen en vrouwen geheel of gedeeltelijk onder de groene zoden zakken, geheel op eigen spierkracht, met een fanatiek aanmoedigende assistent. De Gouden Schop is een felbegeerd eremetaal.

In de avonduren stroomt de tribune al weer snel vol voor de wonderbaarlijke acts die dan zijn te bewonderen. Eerst swingen geblazen met vetkuiven en petticoats: terug neer de sixties, rock and roll. Daarna spierkracht en zweetdruppels met de sterkste man van Friesland (en heel Nederland) : Wout Zeilstra. In de tent is het weer hossen geblazen en in de kleine uurtjes legt een ieder het moede hoofd voor een paar uurtjes ter ruste.

Zwientie tikken

De kerkklokken kleppen in de zondagochtend en roepen de gelovigen naar de mis in de tent, waar de bierdampen nog niet geheel zijn opgetrokken. Buiten in de straten bouwen de handelaren hun kraampjes op voor rommelmarkt en braderie. De grote graafmachine is bezig om gaten en grachten te graven voor de tikkers, die het vrolijke zwientie willen aanraken. Duizenden mensen maken het zondagmiddagspektakel mee; de geslaagde recordpoging en de hilarische beelden van geblinddoekte en bemodderde meisjes en jongens rondom een wroetend en badderend varkentje. De bezoekers drinken een biertje met elkaar en genieten dan nog van de prachtige vuurwerkshow , dansen en springen nog eens heerlijk in het rond en kijken dan moe, maar voldaan terug op een geslaagd Luttenbergs feest.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.