sp cash betalen voor id kaart moet kunnen

De SP is woedend op de gemeente Raalte vanwege de weigering om een ID-kaart af te geven aan een inwoonster, die aan de gemeentebalie niet kon pinnen. De vrouw had wel contant geld bij zich, maar dat mocht de ambtenaar volgens de regels van de gemeente niet aannemen, meldt RTV Oost.

“Het mag nooit meer gebeuren dat burgers met lege handen naar huis worden gestuurd als hun pinpas tijdelijk is geblokkeerd. Zeker niet als ze cash bij zich hebben waarmee ze het identiteitsbewijs kunnen betalen”, reageert gemeenteraadslid Anke Hoeneveld van de SP op de kwestie, die vandaag het Binnenlands Bestuur haalde. Op dit landelijke podium is een discussie ontstaan over de weigering van de gemeente Raalte om een ID-kaart af te geven als een burger de leges niet ter plekke kan pinnen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat gemeenten zelf mogen weten hoe er afgerekend wordt voor leges bij het verstrekken van identiteitsbewijzen. “Maar of een gemeente daadwerkelijk aan de balie contant geld mag weigeren is een zaak van het ministerie van Financiën. Die gaat over wettelijke betaalmiddelen.”

Voor SP-raadslid Hoeneveld is het aanleiding om de gemeente Raalte een spiegel voor te houden. Ze heeft vragen aan burgemeester en wethouders gesteld over het schrijnende geval dat vorige week plaats had. “Dit is eens maar nooit meer. Ik schaam me ervoor dat ik in Raalte woon.”

De gemeente Raalte heeft bepaald dat sinds 1 januari van dit jaar uit bezuinigingsoverwegingen geen contant geld wordt aangenomen aan de gemeentebalie, maar dat er uitzonderingen mogelijk zijn in bijzondere gevallen. Hoeneveld: “Dit was zo’n bijzonder geval. Al zal het niet de laatste keer zijn dat iemand bij de gemeentebalie Raalte contant wil betalen, omdat pinnen niet mogelijk is.”

Pinnen

De vrouw die vorige week een ID-kaart voor haar 11-jarige dochter kwam halen werd met lege handen naar huis gestuurd omdat ze alleen cash bij zich had. Het verhaal dat ze niet kon pinnen vanwege rood staan omdat haar man werkloos is, bracht geen verandering in het standpunt van de gemeente. Niet pinnen, geen ID-kaart.

“Ik wil weten wat er precies is gebeurd, maar krijg pas antwoord op mijn vragen als de betrokken gemeente-ambtenaren terug van vakantie zijn”, aldus Anke Hoeneveld. Het raadslid heeft er wel vertrouwen in dat de gemeente Raalte in het vervolg ruimhartiger met de regels omtrent het verplicht pinnen om zal gaan.

“Ze zijn hier op het gemeentehuis achteraf best wel geschrokken”, aldus Hoeneveld. “Het had zo niet moeten gaan en met de betrokken vrouw is inmiddels contact opgenomen. Mij is toegezegd dat bij een herhaling in het belang van de burger zal worden gehandeld. Daar ga ik vanuit, want Raalte kent veel inwoners die onder de nul-lijn zitten. Voor een grote groep burgers is betalen met een pinpas niet vanzelfsprekend.”

Reactie gemeente

“We hebben de mevrouw in kwestie nog aangeraden om familie of vrienden te laten pinnen”, zegt de gemeentewoordvoerder tegenover Binnenlands Bestuur. De gemeente Raalte zegt dat er wel degelijk uitzonderingen gemaakt kunnen worden als het om schrijnende gevallen gaat. ‘Mensen die in de schuldsanering zitten beschikken niet over een bankpas, die mogen contant betalen. Ook bejaarden die geen pinpas hebben worden uitgezonderd,’ licht de woordvoerder toe. ‘Wat hier precies is gebeurd, zoeken we nog uit. We gaan contact met de mevrouw opnemen en wachten tot de medewerker terug is met vakantie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.