sallandglas krijgt duidelijkheid en kan naar bank

SallandGlas kan met een concreet plan naar de bank voor de financiering van Glasvezel in het buitengebied. De stichting heeft afspraken gemaakt met de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer om de kosten voor de aanleg zo laag mogelijk te houden. “We hebben nu duidelijkheid over de kosten en kunnen nu gaan rekenen en een lening aanvragen”, vertelt Ben Nijboer, voorzitter van SallandGlas.

“We staan zij aan zij en zetten samen de schouders eronder”, zegt Frits Rorink, wethouder van de gemeente Deventer. ‘Doorbraak’ in de kwestie was de vorming van een nieuw provinciebestuur. “Voorheen werden gemeenten gevraagd garant te staan. Nu doet de provincie dat. Dat is een forse stap”, zegt Rorink.

Het doel van SallandGlas is om komend halfjaar al de schop in de grond te zetten. “We kunnen nu gaan rekenen en naar de bank gaan voor de financiering. De gemeenten hebben aangegeven de zogenaamde degeneratiekosten (het in oorspronkelijke staat herstellen van het oppervlak na het graven voor de kabels) en de kosten voor de leges en het toezicht zo laag mogelijk te willen houden. De gemeenten willen er ook niet aan verdienen”, zegt Nijboer. SallandGlas had in hun plannen opgenomen dat er voor 250.000 euro aan kosten gemaakt zouden worden aan degeneratiekosten voor 1200 kilometer glasvezel. De gemeente ging echter uit van 1,7 miljoen euro.

“De gemeenten hadden voorheen hun eigen leges en beleid. Hierdoor werden de kosten een stuk hoger voor SallandGlas. Zo kan er gekeken worden of het bijvoorbeeld goedkoper is om de kabels minder diep te leggen waardoor de kosten lager zijn. We willen er zo ver mogelijk in gaan om SallandGlas te helpen, als het maar uit te leggen is richting de gemeenteraden en de colleges van Burgemeester en Wethouders”, zegt Rorink.

Wat de eenmalige aansluitkosten per huishouden gaan worden is nog niet bekend. Daarvoor moet eerst ongeveer zestig procent van de huishoudens aangeven mee te willen doen aan glasvezel. Op dit moment staat de teller op ongeveer dertig procent van de 6233 huishoudens. “We hopen begin of half augustus, zodra we meer weten van de bank, door te kunnen gaan met de vraagbundeling”, zegt Nijboer. “Door de lage rente en de nieuwe afspraken is dit het moment om te beginnen met de aanleg. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we die zestig procent gaan halen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.