roggemaaiersdag bij de laarman

Het mag tegenwoordig simpel lijken, maar het oogsten van het land was vroeger noeste arbeid. Met beperkte machines, vele handen en lange dagen werd vroeger de oogst binnen gehaald. Sallands Landbouwmuseum de Laarman aan de Butzelaarstraat in Luttenberg laat deze oude tijden herleven tijdens de Roggemaaiersdag op zaterdag 25 juli Een prachtige kans om de geschiedenis te zien herleven en misschien zelf een handje te helpen.

Zaterdagmiddag 25 juli komen tussen 13.30 en 16.00 uur verschillende oude disciplines voorbij. Maaien en scherpen van de zicht, het binden van het koren, de garven aan gasten zetten en het maaien met een aflegger worden allemaal in ere hersteld. Ook wordt een oude graanmaaier uit het museum gehaald om te demonstreren hoe één van de eerste machines de rogge snel kon oogsten.

Verschillende vrijwilligers met jarenlange ervaring op het boerenland leggen de bezoeker graag de kneepjes van het vak uit, terwijl hij helpt met het aan gasten zetten van de gemaaide garven rogge. Een unieke mogelijkheid om zelf een paar historische vaardigheden op te doen. Een spreker met geluidsinstallatie legt uit wat er precies gebeurt.

Er zijn die middag verschillende standhouders aanwezig. Voor de kinderen is er rijden met een oude trekker. Verder zullen er vele oude machines van De Laarman in gebruik zijn op het roggeland. Kortom: een unieke mogelijkheid om de prachtige historie van de Sallandse landbouw in werking te zien en misschien zelf wel eigenhandig een bijdrage te leveren.

De entree bij het rogge maaien is geheel gratis. Museum De Laarman kun je tegen een gereduceerde prijs bezoeken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.