robbie alexander naar green grass

Zaterdag 22 augustus, de dag van het eerste Green Grass Music Festival in Nederland. Een keur aan nationale en internationale artiesten geeft acte de préséance in het weiland van Salland. Akoestische Bluegrass, Old-time, Schotse en Ierse folk muziek, op het kleine podium gebracht door onder meer The Lasses, Sophie de Graaf, Jord van Es en nu ook Robbie Alexander.

Robbie Alexander is geboren in Jersey en al op vroege leeftijd kreeg hij heel diverse soorten muziek mee. Zijn vader bracht uit een verblijf in Canada liefde mee voor vroege country muziek. Zijn Ierse grootmoeder en de sterke Franse invloed van de Kanaal eilanden maken hem thuis in een breed muziekspectrum.

De levensverhalen die hij zingt, heeft hij ook geleefd. Hij heeft meer dan 37 jaar intensief door Europa getoerd en overal gespeeld: concerten, festivals, clubs, hotels, bars en ook op straat. Niet alleen is hij zo in de voetsporen van de legendarische troubadour Ramblin’Jack Elliot, Derroll Adams en Alex Cambell getreden, hij heeft ook met hen samen gewerkt. En Wijhe kent Robbie. Een of twee maal per jaar is hij een graag gezien gast in een bomvol Proathuus, al of niet vergezeld van Edwin Herkert, met banjo. Alexander verheugt zich erop, dat hij opnieuw hier in Salland is, maar in een heel andere setting. “Met dit nieuwe muziekfestival gaat iets bijzonders ontstaan in Wijhe. Prachtig dat dit gebeurt!”

The Lasses, bestaande uit Sophie ter Schure en Margot Limburg, spelen zowel Schotse, Ierse en Engelse folk als ook country en Americana. Beide dames hebben een zwakke plek voor oeroude liedjes die een verhaal vertellen. Een optreden van The Lasses kan (en mag!) oppervlakkig beluisterd worden als mooie liedjes die prachtig tweestemmig ten gehore worden gebracht. Maar voor de betere luisteraar is het een emotionele minireis die voert langs verre landen, overleden of onmogelijke liefdes, mooie meisjes en heimwee naar bloemen of bergen.

En dan is er de bijzondere Sophie de Graaf. Op jonge leeftijd kwam ze al in aanraking met de harp. Ze besloot lessen te nemen, maar daar bleef het niet bij, want ook de gitaar trok snel haar aandacht. Daarnaast vindt ze het ook leuk om af en toe een beetje piano te spelen. Ondertussen is Sophie afgestudeerd als zangeres bij het Conservatorium. Nu wil ze haar stijl verder ontwikkelen en dat doet ze bijvoorbeeld door op te vallen met haar kleding en haar harp. Ze zoekt ook altijd naar de verrassingen in een liedje. Haar inspiratie haalt ze vooral uit onderwerpen die er voor háár toe doen. Ze vindt de levens van mensen om haar heen interessant.

Het afgelopen seizoen deed Sophie mee aan het tv programma: “De beste Singer-songwriter”. Tijdens dat optreden wist ze de festivalorganisatoren van Green Grass Music te bekoren met haar stem en haar harpspel.

De muziek die Jord van Es schrijft is te vergelijken met de stijl van de Britse singer-songwriter Passenger, terwijl sommige stukken juist moeilijk te plaatsten zijn of meer op blues lijken. Toen hij 14 was raakte hij geïnspireerd door de muziek van Django Reinhardt en door de gipsy jazz van zijn oom Bram van Es. Vanaf het moment dat Bram hem het ritme van “Minor Swing” leerde was hij verkocht en sinds vorig jaar heeft hij zijn eigen gipsy jazz gitaar en leert Bram hem, elke keer als hij langskomt of hij hem bezoekt, weer wat nieuws. Daar laat hij ons graag kennis mee maken tijdens het Green Grass Music Festival op zaterdag 22 augustus op Landgoed De Gelder in Wijhe.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.