poll de politie moet meer beschermd worden

Het lijkt de afgelopen tijden vaker voor te komen dan voorheen; politieagenten die in opspraak raken door, soms gefilmde, ingrepen om (nood)situaties op te lossen. Soms worden de agenten op een positieve wijze naar voren gebracht, meestal is de toon negatief. De commotie ontstaat geregeld wanneer de politie gebruik maakt van haar geweldsmonopolie. Dan ontstaat de discussie wanneer je als politieman gebruik mag maken van geweld.

“Recent heeft een politieman een veroordeling wegens poging tot doodslag aan z’n broek gekregen omdat hij heeft geschoten op een automobilist die weigerde gehoor te geven aan een bevel tot stoppen en uitstappen. Het oordeel van de rechter was gebaseerd op de aanname dat er geen levensbedreigende situatie was ontstaan en dat de agent in kwestie dus niet genoodzaakt was om geweld te gebruiken, en dat-ie daarom geen geweldsmonopolie meer had, dus als gewoon burger werd gezien”, schreef opiniemaker Dick Mars in zijn column op onze website.

Mars zet hier zijn vraagtekens bij en stelt voor om het gezag en de autoriteit van politiemensen te accepteren. “We vertrouwen hen immers toe dat ze ons beschermen tegen geweld van anderen en dat ze die geweldplegers opsporen en aanhouden. Wat mij betreft krijgt de politieagent veel meer rechtsbescherming in de uitoefening van zijn functie.”

De poll van deze week luidt dan ook: ‘De politie moet meer beschermd worden!’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.