opiniemakers politie meer beschermen

Er is de laatste tijd veel commotie over het optreden van onze politie, vooral bij die situaties die (dreigen te) escaleren. Wanneer mag je als politieman gebruik maken van je wapens, dus wanneer mag je gebruik maken van het monopolie dat we de politieagent hebben gegeven: het zogenaamde geweldsmonopolie?

Nu is er natuurlijk in dit land allang geen sprake meer van een geweldsmonopolie voor politie (en leger), het gebruik van diverse soorten wapens door de ‘gewone’ burger is explosief toegenomen. Onder wapens versta ik ook knuppels, auto’s en verbaal geweld.

Ik heb het gevoel dat daar ook de schoen wringt wanneer er weer eens een politieman in het nieuws komt omdat hij geschoten heeft of ander geweld heeft gebruikt. Recent heeft een politieman een veroordeling wegens poging tot doodslag aan z’n broek gekregen omdat hij heeft geschoten op een automobilist die weigerde gehoor te geven aan een bevel tot stoppen en uitstappen. De man werd verdacht van enkele ramkraken, waarbij toch ook veel geweld wordt gebruikt (in dat geval niet tegen personen) en er was zelfs een arrestatieteam voor zijn aanhouding ingezet. Zal toch niet zonder reden geweest zijn.

Het oordeel van de rechter was gebaseerd op de aanname dat er geen levensbedreigende situatie was ontstaan en dat de agent in kwestie dus niet genoodzaakt was om geweld te gebruiken, en dat-ie daarom geen geweldsmonopolie meer had, dus als gewoon burger werd gezien.

Er zal ongetwijfeld een juridisch goed onderbouwde gedachte ten grondslag liggen aan de uitspraak van de rechter (waar tegen overigens zowel de agent als het OM in beroep zijn gegaan), maar ik denk dat geen gewone burger de uitspraak begrijpt. Ook voor mijn gevoel is dit de omgekeerde wereld.

Laten we, de samenleving, beginnen met gezag en autoriteit van politiemensen te accepteren. We vertrouwen hen immers toe dat ze ons beschermen tegen geweld van anderen en dat ze die geweldplegers opsporen en aanhouden. We zullen moeten accepteren dat de politie gezag heeft en ons – ook al zijn we in onze ogen onschuldig – mag (moet) staande houden, ondervragen, bevelen geven en dergelijke. (Natuurlijk moet de politiemacht dat gezag ook met waardigheid gebruiken en het mag niet ontaarden in onderdrukking of misbruik.)

Om terug te komen op het voorbeeld van de recent veroordeelde agent: had die vriendelijk moeten vragen of meneer de verdachte de auto wil stilzetten en eruit wil komen? Om vervolgens lijdzaam toe te zien dat hij met een big smile en opgestoken middelvinger wegrijdt? Nee toch?

Wat mij betreft krijgt de politieagent veel meer rechtsbescherming in de uitoefening van zijn functie. En een tuchtrecht voor mogelijke uitglijders, net als bij medici, advocaten (!) en notarissen.

En dan, met die betere bescherming, kan de politie ons – de goedwillende burger – weer beter beschermen tegen inbrekers, relschoppers, (hard)drugdealers en andere criminelen.

Dick Mars

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.