opiniemakers economie is meer dan winst

Bill Clinton is een ‘inclusieve economie’, waarbij niet alleen naar winst gekeken wordt maar ook naar andere factoren als sociale. Het is een voorbeeld van een leider die ná zijn ambtstermijn heel verstandige dingen zegt. Maar daar wordt de uitspraak niet minder verstandig van.

Goos Lier vindt inclusieve economie ook voor de regio belangrijk.

Een jaar na het overlijden van de beroemde aidsonderzoeker Joep Lange (hij zat in MH17) is een Joep Lange Instituut opgericht en is een bijzondere leerstoel ingesteld bij de Universiteit van Amsterdam die ook de naam van Joep Lange draagt, beide met het doel om het werk van Joep Lange te kunnen voortzetten.

The Clinton Foundation van Bill en Hillary Clinton heeft geld gestoken in het nieuwe instituut. Vandaar dat Bill Clinton werd gevraagd om een reactie te geven bij de oprichting. Zoals je kon verwachten kon Bill Clinton even heel duidelijk aangeven wat het belang is geweest van het werk van Joep Lange en waarom het zo belangrijk is dat het instituut er komt.

In zijn betoog gebruikte Clinton het woord ‘inclusive economy’, wat in het Nederlands meteen vertaald werd met de term inclusieve economie. Bill Clinton zei letterlijk: ‘Joep Lange was altijd werkend aan een innovatieve en inclusieve economie’. Het woord inclusieve economie vind ik heel goed gekozen. Bedoeld wordt dat er meer is dan alleen winstcijfers.

Bij een inclusieve economie gaat het er om dat bij de bedrijfsvoering en bij de consumptie van goederen rekening wordt gehouden met allerlei opbrengsten en kosten die niet direct in de bedrijfsvoering naar voren komen en dat jij als consument niet alleen kijkt naar de laagste prijs, maar dat je ook rekening houdt met milieu en arbeidsomstandigheden waaronder je product is geproduceerd. En uiteindelijk is het verhaal dat de ‘gewone’ economie en de inclusieve economie weer dichtbij elkaar komen. Immers, als de consumenten inclusief gaan denken dan moeten de bedrijven ook wel om de boot niet te missen.

Dat lijkt me een goede input voor de MKB’s en werkgeverskringen in onze regio. Wellicht dat de nieuwe voorzitter van MKB Deventer, Harold Viscaal het mee kan nemen in zijn wens Brainport Oost op te richten waarin bedrijven en onderwijsinstellingen zich met elkaar verbinden.

Joep Lange heeft Heineken laten inzien dat het goed is om veel geld te besteden aan aidsprojecten in derde wereld-landen. Het belang voor Heineken is directer dan je misschien in eerste instantie zou denken. Immers om bier af te zetten heb je een gezonde economie met gezonde mensen nodig. En natuurlijk draagt het in z’n algemeenheid bij aan een goede naam van de Nederlandse bierbrouwer.

Mooi die ex-presidenten die het na hun ambtstermijn altijd van die verstandige dingen gaan zeggen. Nu moet ik zeggen dat Clinton altijd wel inclusief dacht, maar alleen jammer dat het zo moeilijk waar te maken is in de politiek.

Nederlandse minister-presidenten kunnen er ook wat van. Denk even aan de beroemde toespraken die Lubbers heeft gehouden op Lowlands. Ook ex-bankpresidenten, Wijffels van de RABO heb ik even in mijn gedachten, kunnen heel inclusief denken tijdens en na hun carrière bij de bank, alleen je merkte er verder zo weinig van.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.