opiniemakers boompje kappen so what

Er was een plan bomen langs provinciale wegen om te zagen als ze minder dan 4,5 meter van de weg staan. Een duur onderzoeksbureau gaf dat als uitkomst op de vraag hoe je ongevallen met tegen een boom aan rijden kon voorkomen.

De provincie Overijssel bleek nuchter. Ze gaan alleen maar bomen kappen als ze echt een gevaar zijn, laten ze weten. Maar volgens Joop.nl hebben andere provincies de tropenkolder wel in hun kop. Bomen schijnen massaal gekapt te gaan worden.

Hoe erg is het eigenlijk als je bomen kapt?

Laat ik voorop stellen dat het onderzoek een beetje een mal antwoord kent. Hoe voorkom je ongevallen in huis? Buiten blijven. En hoe voorkom je ongevallen buitenshuis? Binnenblijven. Er zijn dus bureaus die daar hun geld mee verdienen. Ze kunnen bestaan wegens overheden die er naar vragen.

De ANWB begon zich af te vragen hoe het veiliger kan op N-wegen. Namens hun leden. Ben jij daarom ook lid van de ANWB. En CROW (onderzoekers van beroep) heeft het voor jou en mij verder onderzocht. Gewoon duizenden bomen kappen en je zult zien: veel minder ongevallen met een boom. (Hier kun je trouwens zeggen dat je tegen de kap van al die bomen bent).

Ik vind het een stupide uitkomst van een onderzoek dat je alle bomen dan maar moet kappen. Maar ik vind eigenlijk dat je aan de andere kant ook niet per definitie alle bomen heilig moet verklaren. Als een boom in de weg staat, vind ik het zelfs raar zo’n boom te laten staan. Als we er met z’n allen maar voor zorgen dat we aan het eind van de rit genoeg bomen over houden om te doen wat ze moeten doen: en dat is co2 omzetten in zuurstof. Wij zetten – speciaal voor de bomen – die zuurstof dan weer om in co2.

Geregeld is er commotie bij kapvergunningen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de bomenkwestie onder het publiek ligt. Dus zet je reactie hier gerust onder.

Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.