op bedevaart van frieswijk naar schalkhaar

‘Ik had notabel willen zijn in Zwolle, en wonen in een wit gepleisterd huis. Of liever nog: een koetshuis hebben of wat daarvan over is. En het haas er jagen omdat het zo hoort.’ Dat dichtte Louis Lehmann (1920-2012) in de vorige eeuw. Hij zou best wel eens geïnspireerd kunnen zijn geraakt door landgoed Frieswijk. Daar waar de hoge beuken de korenvelden omzomen en voormalige pachtersboerderijen verscholen liggen in het lover, is voor de wandelaar maar weinig fantasie nodig om weg te dromen en als een tevreden rentmeester over de lange lanen te kuieren.

Enkele bezienswaardigheden onderweg:

School van Frieswijk

De school werd in 1912 gebouwd maar is sinds 1979 niet meer als school in gebruik. Wel kun je er terecht voor het houden van kleinschalige evenementen, concerten en workshops. Maar het natuurlijk veel mooier om weg te mijmeren en te denken aan de kinderen die er speelden met een hoepel en een tol en die in de frisse boslucht kattenkwaad uithaalden met de bovenmeester. De school in Frieswijk is niet de enige voormalige school die de wandelaar in Salland kan tegenkomen. In de route rondom Heeten is ’t Scheultie ook zo’n prachtig monument uit de tijd van Aap, Noot en Mies.

Maria van Frieswijk

Net als Santiago de Compostella is Schalkhaar een bedevaartsoord. Waar het in Spanje om Jacobus gaat, is Maria in Schalkhaar de aanleiding voor verering. Het verhaal gaat dat er in de middeleeuwen reeds een Mariaboom stond op langoed Frieswijk. In 1922 werd een houten Mariabeeld gevonden in een van de omliggende boerderijen. Dit beeld werd op 12 september 1954 door monseigneur Alferink plechtig gekroond tot de ‘koningin en moeder van Overijssel’ in de aanwezigheid van maar liefst zevenduizend gelovigen. Sinds 2009 wordt er op de tweede zondag van september tijdens het feest van Maria van Frieswijk weer een Mariaprocessie gehouden in Schalkhaar.

Praktische informatie

• Lengte 17km

• Start- en eindpunt en Parkeerplaats Brasserie Lindeboom Schalkhaar

• Openbaar vervoer buslijn 4 Syntus Deventer – Raalte

• Horeca onderweg Restaurant NuNu en Brasserie Lindeboom

De route kan gewandeld worden via GPS, Mobiel of vanaf een papieren routebeschrijving.

De bestanden zijn te downloaden via Salland.Wandelweb.nl

GPX code http://salland.wandelweb.nl/routes/wandeling/31.gpx

Route voor mobiel: http://salland.wandelweb.nl/routes/wandeling/31

Route op papier: http://salland.wandelweb.nl/routes/wandeling/31.pdf

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.