oogstkoningin wie gaat het worden

“Er is een commissie oogstkoningin die deel uitmaakt van Oogstfeestcommissie Stoppelhaene”, vertelt Esther Ouwerkerk. “In de commissie zitten vier vrouwen en één man. De vier vrouwen hebben, bij toeval, allen ervaring als Oogstkoningin of hofdame. Iedereen die woonachtig is in Salland en een binding heeft met Raalte, maar zeker met het oogstfeest, komt in aanmerking om Oogstkoningin of hofdame te worden. Alle aangemelde dames krijgen via de mail een uitnodiging voor een gesprek. Hierbij wordt al gezegd dat het verstandig is om dit niet tegen iedereen te vertellen. Want zeg nou zelf, iedereen is natuurlijk razend nieuwsgierig naar de uitkomst van het gesprek. Wij willen het dan ook tot het grootste geheim van Raalte houden, dus bij zo min mogelijk mensen kenbaar te maken wie de oogstkoningin of hofdame zal worden.”

Tijdens het gesprek wordt er een presentatie gegeven aan de hand van foto’s van voorgaande jaren. Zo krijgen kandidaten alvast een idee van het drukke programma voor en tijdens de Stöppelhaene. De kandidaten moeten tijdens het gesprek een formulier invullen met vragen over leeftijd, lengte, beroep, hobby’s en dergelijke. “Aan het eind van het gesprek wordt er een foto gemaakt, die maximaal vijf jaar bewaard wordt in een map. De foto is belangrijk om een compleet passend koppel van drie dames te krijgen. We leggen letterlijk de dames naast elkaar waarvan wij al een goed gevoel hebben en die tijdens het gesprek enthousiast waren.”

Aan het eind van alle gesprekken wordt de keuze gemaakt. “Afgelopen jaar hebben we ruim twintig gesprekken mogen voeren met dames. Over het algemeen zijn de gesprekken vrolijk en enthousiast. Moeilijk om een keus te moeten maken. De map, waarin de kandidaten van voorgaande jaren zitten, wordt dan ook gepakt en er wordt gezocht naar een ‘passend’ plaatje. Passend wil zeggen dat wij als commissieleden een drietal dames bij elkaar moeten zoeken die een ‘klik’ hebben met elkaar en ook qua uiterlijk bij elkaar zullen passen. Voor de rol als hofdame is de commissie altijd op zoek naar jonge dames.”

De dames die niet als oogstkoningin of hofdame te zien zijn het komende Stöppelhaenefeest, krijgen een mail van de commissie. Zij maken nog steeds deel uit van de map met potentiele kandidaten en kunnen in één van de volgende jaren benaderd worden. “Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, dit jaar hebben wij ook een kandidaat uit de map gehaald. Zij had een aantal jaren geleden al een gesprek gehad, was toen niet passend, maar lijkt nu wel te passen bij de andere dames. Het drietal is dus bekend! Maar wie het zijn, dat blijft nog even geheim.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.