onze man watt een gezeur

Salland Centraal heeft Onze Man van de CRT in de Tour. Hier zijn verhaal van de dag. Ik was laatst op een verjaardag en dan wordt natuurlijk altijd naar m’n mening gevraagd over de Tour…logisch, maar soms wel vermoeiend. Gisteravond was het weer zover…even een klein fragment:

Buurman: Hoe hard rijden die renners nu eigenlijk bergop?

Onze Man: Snelheid zegt niet meer zoveel, het gaat tegenwoordig vooral over Watt

Buurman Johan: Euh sorry…wat?

Onze Man: ‘Ja Watt’

Buurman Johan:….Ja wat nou wat?

Onze Man: Ja godsamme…Watt als in Watt per kilogram. Goed laat maar…eeh wanneer ga je eigenlijk op vakantie…?

Het is denk ik tijd dat er even een korte maar simpele uitleg komt over Watt (ook wel Wattage) in de context van de koers. Watt is zoals iedereen met LTS en MTS op zak wel weet, de eenheid van vermogen. In dit geval het vermogen dat een wielrenner kan leveren op de fiets. Vergeet kilometer per uur, of cadans…Watt is de leidraad.

Watt wordt bepaald door 2 variabelen, 1 de tijd en 2 de renner. Een sprinter die voor de eindwinst sprint, trapt bijvoorbeeld 2000 Watt weg, dit houdt ie echter een paar seconden vol. Klassementsmannen doen er alles aan om zo lang mogelijk een zo hoog mogelijk wattage te genereren. Wiggins trapte tijdens zijn uurrecord gemiddeld 478 Watt.

Daarnaast wordt er bij de klassementsmannen vooral gekeken naar Watt per kilogram lichaamsgewicht. Het ultieme streven is een lichte renner die onwijs veel Watt wegtrapt, het type ‘armen als lucifer stokjes, een ribbenkast waar je door heen kijkt, maar benen als gespierde staalkabels’…een type Froome zeg maar. Goed het moet geen wiskundeles worden, maar tot kort nog even wat cijfertjes: Op de klim naar Pierre St Martin, ook wel de klim waar we de wederopstanding (mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen) van Gesink zagen.

Gesink 409 Watt gemiddeld over de gehele klim (15 kilometer) en 5,85 Watt/Kg

Froome 414 Watt gemiddeld over de gehele klim (15 kilometer) en 5,78 Watt/Kg

Goed de laatste week, vandaag de etappe naar Saint-Jean De-Maurienne, wie gaat hier de meeste Watts wegtrappen? We krijgen weer een koers in een koers. Quintana zal nog vol in de aanval gaan om Froome nog pijn te doen. De aanvallers ruiken hun kansen weer voor de dagzege, ik voorspel Ten Dam!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.