onze man ploegentijdrit vreselijke discipline

Salland Centraal heeft Onze Man van de CRT in de Tour. Hier zijn verhaal van de dag. “Vorig jaar was ik op vakantie in Bretagne, toen ben ik nog naar Vannes gefietst. Een prachtig stadje. Ten zuiden van Vannes is het helemaal vlak. De Tourkaravaan gaat echter naar het noorden, naar Plumelec. Daar is het heuvelachtig. Niet echt steil, maar toch.”

De renners hoeven slechts 28 km te rijden, in een ploegentijdrit. Onze Man heeft ervaring. “Afschuwelijk’, gooit hij er direct uit. “Dat is de meest dodelijke discipline die er bestaat.” Onze Man legt uit. “Met de CRT hebben we meegedaan aan het Nederlandse kampioenschap. Bij Almere was dat. Zo vlak als een biljartlaken, maar natuurlijk wel veel wind. Het was een rondje van 25 km, die we twee maal deden. We reden met z’n zessen, om de beurt op kop. Als je echter niet op kop rijdt gaat het nog zo hard, dat je nauwelijks kunt recupereren. Voordat je het weet ben je alweer aan de beurt.”

“Op een viaductje moest ik de anderen laten gaan, ik kwam net van kop, en Henk denderde zo hard door, dat ik een gaatje moest laten vallen. Toen was het over en uit.” De clou van een goede ploeg is dat je voortdurend even hard gaat. Iemand die beter is gaat dus niet harder rijden, maar langer op kop. Zo kan iedereen bijblijven. Ter vergelijking: de snelste tijdrit is in 55,6 km/u afgelegd, de snelste ploegentijdit in 57,8 km/u. Ruim twee kilometer harder dus, en dan zijn er dus mensen bij die geen goede tijdrit in de benen hebben. Die moeten dan toch zo hard. Onze Man: “Wat ik zei, afschuwelijk.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.