onze man lannemezan plateau de beille

De redactie van Salland Centraal is goed op de hoogte: Onze Man is wel weer te porren voor een voorbeschouwinkje, want de klim naar Plateau de Beille is bij hem bekend. Drie jaar geleden beklom hij de slotklim van deze etappe vanuit zijn vakantieadres bij Foix.

De etappe start in Lannemezan, een dorp van ca. 7000 inwoners. Ook in 2004 en 2006 werd Lannemezan-Plateau de Beille in het Tourparcours opgenomen; beide keren won Lance Armstrong (of mag Onze Man hier niet van “winnen” spreken?).

Vandaag komen de renners voor de slotklim al drie serieuze beklimmingen tegen: allereerst de Portet d’Aspet (1069 m, 14,3 km met gem. 4,2%). Deze col is vooral bekend om het ongeluk van de Italiaan Fabio Cassartelli; hij verongelukte hier in 1995. Daarna volgen de Col de la Core (1395 m. / 14,1 km. / gem. 5,7%) en Port de Lers (1517m. / 12,9 km. / gem. 6%). Serieuze uitdagingen al!

Tot slot komen de renners in Les Cabannes, waar de klim naar Plateau de Beille begint: 1780m. hoog, 15,8 km. lang met een gemiddelde van 7,9%. Onze Man vond vooral de laatste kilometers zwaar, als je uit het bos in de brandende zon door een prachtig open landschap fietst. De brede weg lijkt hier minder steil, maar de benen geven een ander gevoel! Onze Man kwam er hier achter dat een gevorderde leeftijd niet zo erg is: je hoeft niet zo nodig meer tot het gaatje en kunt dus genieten van het schitterende landschap. En boven wacht dan een “grande Coca” op een prachtig open terras (voor de recreant dan…).

Vandaag komt er vast weer een vluchtgroepje, dat van Froome een vrijgeleide krijgt. Onze Man is benieuwd of Kruijswijk er eens een keer een snok aan geeft. Als hij de vorm uit de Giro nog eens kan oproepen, is hij een kanshebber. Deze slotklim kan wel eens voor een flinke schifting onder de klassementsrenners zorgen. Dat wil zeggen: vanaf plaats twee dan…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.