onze man de bezemwagen

Salland Centraal heeft Onze Man van de CRT in de Tour. Hier zijn verhaal van de dag….

Gisteren de eerste etappe met serieuze aankomst bergop en het was direct raak. Fantastisch vuurwerk op de Col de Soudet vanaf de eerste oplopende kilometer. Niet meer tactisch kijken naar elkaar, gewoon een verschroeiend tempo vanaf de voet om de mannen van de jongens te scheiden. Onze Man van de CRT werd prettig verrast door het optreden van Gesink, die de aanval verkoos boven de verdediging en als vierde eindigde.

Vandaag opnieuw een rit door de Pyreneeën met legendarische beklimmingen van de Col d’Aspin en de Col du Tourmalet. In de huidige tijd zijn dit vertrouwde namen in het grootste sportevenement ter wereld, maar dat is niet altijd zo geweest. De Pyreneeën werden voor het eerst opgenomen in de Tour de France van 1910, in een tijd dat de wegen niet meer waren dan karrensporen en er in het gebied slechts hongerige wolven huisden. Het plan om de Pyreneeën op te nemen had vooral een publicitaire reden, ook in die tijd was de invloed van sponsoren in het wielrennen al evident. Dat de organisatie niet helemaal gerust was op een goede afloop van een rit over deze machtige cols blijkt uit het feit dat in de Tour van 1910 de bezemwagen voor het eerst zijn intrede deed.

De Bezemwagen, hoewel in het Frans veel sjieker “Voiture-Balai” genaamd, is redelijk Spartaans ingericht. Vaak kom je er gehavender uit dan je er in gegaan bent. Bovenop de stuurhut staat een borstel. Wie hier belandt, wordt als het ware uit het peloton “geborsteld.

Onze Man heeft zelf gelukkig geen ervaring met de bezemwagen, maar kent in zijn directe omgeving wel een familie die er een soort patent op heeft. Op de Passo di Giau, Col de Télégraphe en Col d’Agnes zijn er ploeggenoten van Onze Man ten prooi gevallen aan de open deuren van dit verschrikkelijke sluitstuk van de koers. Uit eerste hand weet Onze Man dus ook dat renners altijd een goed excuus hebben om plaats te nemen. Variërend van vochtverlies door teveel kleding tot het aannemen van een verkeerde bidon, het buskaartje voor de bezemwagen wordt altijd betaald met een mooi verhaal.

Onze Man denkt dat het algemeen klassement voor de Tour geen spannende verhalen meer gaat opleveren. Gelukkig is er altijd nog de Bezemwagen……

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.